Egeland: – Sykehusangrepene er en krigsforbrytelse

FN-rådgiver Jan Egeland fordømmer de siste krighandlingene i Aleppo. Byens to største sykehus er onsdag bombet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FN-rådgiver Jan Egeland fordømmer de siste krighandlingene i Aleppo. Byens to største sykehus er onsdag bombet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene mot sykehusene i Aleppo er en krigsforbrytelse, fastslår FN-rådgiver Jan Egeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må få til en beskyttelse av sykehusene. Det er helt fryktelig at det foregår målrettede angrep mot beskyttede mål. Det er en krigsforbrytelse, sier Egeland, som er FN-rådgiver og generalsekretær i Flyktninghjelpen.

FN jobber ifølge Egeland fortsatt for å få på plass en våpenhvile i den syriske storbyen slik at nødhjelp kan komme inn og sivilbefolkningen få et pusterom.

– Nå dundrer de løs på sykehus og boligblokker, samtidig som syriske og russiske styrker hevder at de bare går etter Nusrafronten og andre opprørsgrupper som driver med ulovlig krigføring, sier han til NTB.

Les også: WHO ber om evakuering av skadde fra Aleppo

Det befinner seg rundt 250.000 mennesker i den opprørskontrollerte delen av Aleppo, som utgjør om lag en femdel av byen. Både ved den tyrkiske grensen og i Vest-Aleppo står lastebiler med tonnevis av nødhjelp klare til å rykke inn på kort varsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber kortsiktig for å få inn forsyninger og få på plass en avtale om hvordan det skal kriges. Blant annet må vi få i stand evakuering av sårede, sier Egeland.

Mange sivile er redde for hva som vil skje hvis regimet overtar kontrollen i det østlige Aleppo. De stoler ikke på løftet om at de vil få trygge korridorer ut av byen. Egeland forstår at mange er redde. Samtidig understreker han at innbyggerne i Daraya, som inntil nylig var beleiret, ikke har lidd overlast etter at opprørerne i byen overga seg.

Les også: Mollekleiv: – Store framskritt i beleirede områder