Smeltende is avdekker hemmeligheter fra den kalde krigen

Grønlandsisen smelter 7 prosent raskere enn man tidligere har trodd, advarer forskere. Det kan frigjøre store mengder skadelige miljøgasser. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tidligere amerikansk militærleir på Grønland, kalt «byen under isen», kan lekke store mengder miljøskadelige stoffer fordi grønlandsisen er i ferd med å smelte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiren ble bygget i 1959 av ingeniører fra den amerikanske hæren, som ga det futuristiske prosjektet på Nordvest-Grønland kodenavn «Project Iceworm».

Med grønt lys fra Danmark bygget amerikanerne et nettverk av tunneler under snøen, som inneholdt alt fra laboratorier til sykehus, kinosaler og en kirke. Elektrisk kraft fikk de fra et lite kjernekraftverk.

Siden leiren ble nedlagt på grunn av sikkerhetsproblemer i 1969, har forurensende stoffer ligget nedfrosset i isen på Grønland.

Stoffene inkluderer PCB-gass, som regnes for å være en av verdens farligste miljøgasser, samt store tanker fylt med kloakk og radioaktivt avfallsstoff.

– Disse funnene er bekymringsverdige, mener Grønlands utenriksminister Vittus Quajaukitsoq, samtidig som han understreker at det nå arbeides med å fastslå hvem som er ansvarlige for å rydde opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fant historisk skip på havets bunn etter 65 år

Ifølge grønlandske myndigheter er det mye som er «uklart» i de gamle avtalene mellom København og Washington. Både Danmark og USA har imidlertid lovet å bidra til oppryddingen.

– Vi skal fortsette med å samarbeide med danske og grønlandske myndigheter og ivareta gjensidige sikkerhetsinteresser, lover det amerikanske forsvarsdepartementet.

Les også: Se «Titanic»-forliset, minutt for minutt