Rasmus Hansson angriper Venstres grønne skifte

Miljøpartiets Rasmus Hansson angriper nå partileder Trine Skei Grande i spørsmålet om miljøavgifter.
Miljøpartiets Rasmus Hansson angriper nå partileder Trine Skei Grande i spørsmålet om miljøavgifter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson mener at Venstre-leder Trine Skei Grande og finansminister Siv Jensen (Frp) tar feil når de vil gi generelle skattelettelser i bytte mot økte miljøavgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil holde oss langt unna Frps og Venstres versjon av grønt skatteskifte, som skal gi miljøavgiftene tilbake til folk som generelle skattelettelser. Da vil jo skattene øke igjen når miljøavgiftene virker og forurensningen og inntektene fra miljøavgiftene avtar. Det er en dårlig oppmuntring til å handle miljøvennlig, sa Hansson da han åpnet Miljøpartiet De Grønnes landsstyremøte i Oslo lørdag.

I stedet vil MDG innføre en flat klimabelønning til alle landets innbyggere, voksne som barn.

Les også: Rasmus Hansson: De andre partiene bare bithcher

Hansson har tidligere gjort det klart at MDG allerede neste år vil øke drivstoffavgiftene med fem kroner literen.

Lørdag serverte han gulroten i dette pisk-regnestykket – nemlig en direkte tilbakebetaling i form av et flatt pengebeløp til alle.

– En slik ordning vil sette fart i overgangen vekk fra fossilt drivstoff og belønne dem som reiser mest miljøvennlig. Samtidig unngår vi at staten «rapper» pengene til andre formål, sa Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre: – Det å forurense må ha en kostnad

– MDG foreslår ikke et grønt skatteskifte, men en tradisjonell sosialistisk kraftig skatteøkning, mener Guri Melby, sentralstyremedlem i Venstre.

– En tydelig opptrapping av CO2-avgiftene de kommende årene sammen med tilsvarende reduksjoner i andre skatter og avgifter, slik Venstre tar til orde for, vil både gi betydelige utslippskutt og samtidig skape økonomisk vekst, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melby mener at en av hovedforskjellene mellom partiene er at mens MDG vil ha null vekst, ønsker Venstre grønn vekst.

– Det er fullt mulig å skape flere arbeidsplasser og samtidig få ned klimautslippene, sier venstrepolitikeren som mener det må bli mer lønnsomt å velge grønne løsninger i hverdagen.

– Selv om vi allerede har gjort el-biler mer attraktive og miljøvennlige biler som for eksempel plug-in hybrid vesentlig rimeligere og tilrettelagt for mer kollektiv og jernbane, så må vi kutte flere utslipp i transportsektoren, sier Melby
– At avgiftene på fossilt drivstoff må opp er vi enige om, men å øke avgiftene med fem kroner fra ett år til neste er uklok politikk, mener hun.