– Billigere tog vil neppe gi redusert bilbruk

Det er mer effektivt å gjøre bruken av bil dyrere enn tog billigere, mener transportforskeren Nils Fearnley.
Det er mer effektivt å gjøre bruken av bil dyrere enn tog billigere, mener transportforskeren Nils Fearnley. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Billigere pendlerbilletter til og fra de store byene vil ha liten eller ingen betydning for omfanget av bilbruken på de samme strekningene, mener Transportøkonomisk institutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke bilkøene på E18 blir særlig mindre. Det å kutte prisene på tog for å redusere biltrafikken har begrenset virkning, sier forsker Nils Fearnley i Transportøkonomisk institutt (TØI) til NRK.

Det som hjelper, ifølge forskeren, er å gjøre det dyrere og mindre attraktivt å bruke bilen, ikke å gjøre kollektivtransporten billigere og mer tiltrekkende.

– Det handler om rushtidsprising, restriksjoner på parkering og bompenger. Faktorer som gjør at det blir dyrt og vanskelig å kjøre, sammenlignet med alternative transportformer.

Les også: 3.300 timer med togforsinkelse etter signalfeil

Temaet er aktualisert i forbindelse med at NSB i høst setter ned prisene på pendlerbilletter til og fra Oslo og Akershus, Stavanger, Bergen og Trondheim. Fra 14. oktober kutter NSB prisene på månedskort og årskort med 20 prosent.

Prisnedgangen kommer etter et budsjettforlik på Stortinget i fjor. NSB får ekstra midler for å gjennomføre ordningen, som er ment å skulle stimulere flere til å ta toget til og fra jobben. (©NTB)