Oslo kommune refses for å ha bedt jobbsøker ikke bruke hijab

Oslo kommune brøt loven da de ga beskjed til en kvinne om at hun kunne få jobb hvis hun ville jobbe uten hijab. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Oslo kommune brøt loven da de ga beskjed til en kvinne om at hun kunne få jobb hvis hun ville jobbe uten hijab. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 21 år gammel kvinne ble tilbudt jobb som pleieassistent i Ullern bydel i Oslo, men bare hvis hun ville jobbe uten hijab. Brudd på diskrimineringsloven, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen søkte på stillingen i hjemmetjenesten i januar, men brukeren ønsket ikke at det skulle ansettes en assistent som gikk med hijab, et ønske kommunen etterkom. Etter jobbintervjuet fikk kvinnen en tekstmelding fra en av de ansatte i bydelen som tilbød kvinnen stillingen dersom hun kunne tenke seg å jobbe uten hodeplagget, melder NRK.

Likestillings og diskrimineringsombudet har mottatt 45 klagesaker om religion hittil i år, og har konkludert med at diskrimineringsloven er brutt i denne saken.

– Vi forsøker å strekke oss så langt vi kan for å møte brukernes ønsker, men her har vi strukket oss for langt, sier direktør Marie Anbjørg Joten i Bydel Ullern til kanalen. Hun sier de har nulltoleranse for diskriminering.

For jobbsøkeren fikk saken konsekvenser. Hun mistet motivasjonen til å søke andre jobber, og sier at det gikk ut over hennes psykiske velvære.

Les også: Frisøren anker hele hijab-dommen

Air France snur i hijab-strid

– Er det et islamistisk symbol, eller er det bare et skaut?