USA krever syrisk flystopp

Lastebilen skulle ha fraktet nødhjelp til Aleppo, men ble rammet av et angrep i den opprørskontrollerte byen Urm al-Kubra.
Lastebilen skulle ha fraktet nødhjelp til Aleppo, men ble rammet av et angrep i den opprørskontrollerte byen Urm al-Kubra. Foto: Ammar Abdullah / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å høre på Sergej Lavrov er som å befinne seg i et parallelt univers, sa USAs utenriksminister John Kerry da han omtalte sin russiske kollega på krisemøtet om Syria i FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå eller aldri, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han innledet onsdagens møte.

Han fastslo at våpenhvilen som syriske styrker har erklært for over, må på plass igjen.

Forholdet mellom de ulike aktørene i den brutale krigen, deriblant USA og Russland, er i høyspenn etter angrepet på en av FNs nødhjelpskolonner.

USA mener at Russland har ansvaret for angrepet, mens russerne har hevdet at kolonnen tok fyr som følge av en brann, ikke et angrep.

Les også: USA holder Russland ansvarlig for bombing av nødhjelpskolonne

Onsdag ettermiddag hevder en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet at en drone tilhørende den amerikansk-ledede koalisjonen befant seg i luftrommet over kolonnen da den ble ødelagt.

Vil ha gransking

Kerry deltok på toppmøtet sammen med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

Lavrov uttalte at all informasjon Russland har om angrepet på nødhjelpskolonnen, skal gjøres offentlig. Samtidig krevde han en uavhengig gransking av angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA håper å redde våpenhvilen i Syria tross nye angrep

Da den amerikanske utenriksministeren fikk ordet, sa han at å lytte til Lavrov var som å «befinne seg i et parallelt univers».

Kerry sa videre at angrepet på nødhjelpskolonnen skaper tvil om hvorvidt Russland og det syriske regimet faktisk vil leve opp til en avtale om våpenhvile.

Luftforsvaret

Kerry uttalte at prosessen med å få på plass et våpenhvile bare kan reddes dersom russerne tar ansvar for luftangrepene.

Les også: Obama: – Finnes ingen militær løsning i Syria

Den amerikanske utenriksministeren krevde samtidig at russerne får Bashar al-Assads regime til å sette luftforsvaret på bakken, i håp om å gjenoppta våpenhvilen i det borgerkrigsherjede landet.

– Jeg tror at for å gjenoppbygge troverdighet rundt prosessen, må vi sette alle kampfly som opererer i området, på bakken. Slik kan vi roe ned situasjonen og gi hjelpearbeidere en sjanse til å bevege seg trygt, sa Kerry.