Korn-økning for første gang på tolv år

Økning i kornarealet gir håp om at trenden med nedgang har snudd. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Økning i kornarealet gir håp om at trenden med nedgang har snudd. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det sådd nesten 25.000 mål mer korn enn året før. Det er første gang arealet øker på tolv år, noe som betegnes som en milepæl.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen på 0,8 prosent kommer fram i en fersk prognose for årets kornhøst fra markedsregulatoren Norske Felleskjøp, skriver Nationen.

– Kornarealet har gått ned hvert år siden 2004, så at det i år er en oppgang er en liten milepæl. Om trenden med nedgang i arealet er snudd er derimot for tidlig å si, forteller Sindre Flø, fagsjef for markedsregulering i Norske Felleskjøp.

Han tror noe av utviklingen skyldes at markedet for salg av gress har blitt mettet de siste årene og at en del derfor har gått tilbake til korndyrking.

Prognosen viser at årets kornavling kan bli på drøyt 1,2 millioner tonn, noe som er 12 prosent mer enn snittet for de siste fem årene. I fjor var avlingen 6 prosent høyere enn hva som er ventet i år, men da slet mange med å oppfylle kravene til kvalitet. I år ventes det å bli vesentlig bedre.