Kongens tale går viralt

Se og hør talen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Haralds tale på Slottets hagefest farer som en vind over nettet. Lovordene hagler i sosiale medier, og retoriker Kjell Terje Ringdal er rett og slett begeistret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes», sa kongen blant annet.

– Det er en tale det bør settes musikk til. Den bør synges når vi heiser flagget. Den bør tvangspugges av alle gladrasister! slår Ringdal fast overfor Aftenposten.

Han mener talen, som ble fremført for 1.500 gjester i Dronningparken torsdag ettermiddag, er fremadskuende, politisk og musikalsk.

– Talen har en tekstlig melodi, den gynger på en veldig vakker måte, den bruker triader, altså tre eksempler, og anaforer, altså gjentakelser, det er en veldig effektiv måte å skrive på. Denne talen er rett og slett fantastisk god, sier Ringdal.

På Twitter deles talen flittig. Noen mener den eller de som har skrevet talen, bør få lønnsøkning, mens andre vurderer å begynne å støtte monarkiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sensommerfest i kongeparets egen hage

Delt 16.000 ganger

Til nå er NRK-klippet med kongens tale delt over 16 000 ganger på Facebook, og flere enn 43 000 Facebook-brukere har gitt innlegget tommelen opp, skriver VG.

– Den beste talen jeg har hørt noengang. Norge er i forandring og vår kjære Konge sa det i en vakker tale. Du gjør meg stolt av å være norsk. Tusen takk min gode, kloke Konge, skriver én Facebook-bruker.

– Kongen vår er fantastisk! La oss håpe at alle i Norges land kan bli like inkluderende som han er! skriver en annen.

SE VIDEO: Dronning Sonjas tale under hagefesten:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesskap og raushet

Kongeparet manet til fellesskap og raushet under hagefesten i Slottsparken i Oslo torsdag. Både gjestelisten, taler og musikk var en feiring av mangfoldet Norge har å by på.

1.500 gjester fra hele landet var invitert, og det var tydelig at kongeparet ville at gjestelisten skulle speile en befolkning med mange forskjellige bakgrunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, sa kongen, som la til at hans største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.

– At vi skal bygge dette landet videre på tillit, fellesskap og raushet. At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk, sa kongen i sin velkomsttale.

Kongen ble rørt

Ali al-Jabri fra Stovner i Groruddalen rørte både kongen og kronprinsesse Mette-Marit med sin tale.

– Enklere enn noensinne har det blitt å peke fingeren mot hverandre og dele oss mellom vi og dem, sa han, men påpekte:

– Etter ti år i Norge står jeg overfor dere som et bevis på at det å være nordmann og muslim, kan samles i en og samme person. Tenåringen som startet prosjektet «Unge møter gamle» på Stovner, og ble hyllet for Erna Solberg for det, har sin bakgrunn fra Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også underholdningsinnslagene var en blanding av nytt og gammelt i norsk kultur: Stev blandet med afrikanske og asiatiske toner og rytmer på scenen, etter at gjestene først var ønsket velkommen med både Gardens musikkorps, jazzband, trekkspill og folkedans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Statsminister Erna Solbergs tale under hagefesten til kongefamilien:

– Viktig budskap

Statsminister Erna Solberg (H), som var gjest på festen, syns ikke kongeparet med sitt mangfolds-budskap går for langt i å ta del i en offentlig debatt.

Statsministeren takket kongeparet for innsatsen gjennom 25 år på tronen.

– Hver eneste dag har dere med omsorg og samvittighet tjent og forent vårt land, sa Solberg i sin tale.

Blant gjestene var også Fakhra Salimi, leder for Mira senter for flyktninger og innvandrere. Hun sier kongehuset alltid har vært inkluderende og har satt pris på mangfoldet i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hele kongens tale dreide seg om at mangfold er styrke, jo større mangfold, jo rikere er vi. Det er på den rikdommen vi skal bygge landet. Slik blir kongen en veldig samlende stemme, sier hun begeistret til NTB.

– Alt som har vært her – sammensetning av folk, taler, musikk – alt har vært samlende. Det handler om det store vi, ikke oss og dem.