Militære kilder: IS-topp drept i droneangrep– Drept IS-topp var mer enn en talsmann

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS-toppen Abu Muhammad al-Adnani ble trolig drept da bilen han satt i, ble rammet av et amerikansk droneangrep, opplyser militære kilder til New York Times. Nå sverger IS hevn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ikke navngitte kildene sier til avisen at tirsdagens angrep ble utført i kjølvannet av at etterretningstjenesten CIA og amerikanske spesialstyrker i samarbeid hadde klart å spore opp Adnani.

Samme dag som angrepet opplyste IS via sin nyhetstjeneste Amaq at Adnani «led martyrdøden da han overvåket operasjoner for å slå tilbake mot militærangrepene i Aleppo».

Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har ikke bekreftet Adnanis død, men opplyser at de undersøker om IS-toppen ble drept i et amerikansk angrep i al-Bab i Aleppo-provinsen nord i Syria. Pentagon har bekreftet at Adnani var målet for angrepet.

CNN: IS varsler hevn

Ifølge CNN varsler den brutale terrorgruppa hevn etter drapet på Adnani, som er den høyest rangerte IS-lederen som til nå er tatt av dage av den USA-ledede koalisjonen.

Adnani skal ha vært tiltenkt rollen som IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis arvtager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ISIS sier nå de vil hevne drapet på Adnani.

«Etter en reise fylt av offer og kamp mot ikke-troende, sluttet Abu Mohammed al-Adnani seg til rekken av martyrledere», melder IS på sosiale medier.

Videre heter det:

«En ny generasjon i den islamske staten, som elsker døden mer enn livet, vil søke hevn og være voldelige mot de ikke-troende.»

Ifølge Pentagon innebærer nyheten om at al-Adnani er fjernet fra slagmarken et kraftig tilbakeslag for IS.

Adnani ble arrestert i mai 2005 i Al-Anbar-provinsen, og skal i perioder ha blitt holdt i fangenskap i Camp Bucca i Irak fram til 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøkkelrolle

Adnani, hvis egentlige navn er Taha Sobhi Falaha, beskrives offisielt som IS' talsmann, men USA og analytikere mener han har vært en av ekstremistgruppens mest sentrale ledere. Om Adnanis død bekreftes, vil det «markere nok et betydelig tilbakeslag for IS», sier Pentagon-talsmann Peter Cook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cook beskriver Adnani som den viktigste planleggeren av gruppens operasjoner utenfor Syria og Irak. Han koordinerte IS-krigeres bevegelse, oppfordret til angrep mot sivile og militære og rekrutterte nye IS-medlemmer.

Aymenn Jawad Tamimi, en ekspert på jihadistgrupper tilknyttet tankesmia Middle East Forum, sier angrepet mot Adnani tyder på at etterretningstjenester tilknyttet den USA-ledede koalisjonen mot IS i betydelig grad har infiltrert gruppen.

Adnanis død er «betydningsfull symbolsk sett, samt betydningsfull hva gjelder den generelle tilbakegangen til IS», sier Tamimi til AFP.

Bakgrunn: IS hevder gruppas talsmann er drept i Aleppo

– Kan erstattes

En anonym tjenestemann i Pentagon beskriver Adnani som en av IS' mest framtredende ledere og «langt mer enn bare gruppens talsmann». Han skal ha spilt en nøkkelrolle i forbindelse med terrorangrepene i Paris, Brussel, Bangladesh og Istanbul og andre angrep det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Isolert sett representerer Adnanis død bortgangen av en strategisk og operasjonell leder for Den islamske staten – dog bare en person. Adnani er trolig erstattelig, og Den islamske staten vil erstatte ham slik de har gjort med andre medlemmer som har blitt drept, sier terroreksperten Seth G. Jones ved tankesmia RAND til New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ettersøkt

USA utlovet i fjor en dusør på 5 millioner dollar (drøyt 40 millioner kroner etter dagens kurs) for informasjon som kunne føre dem nærmere Adnani. IS-lederen har flere ganger oppfordret til angrep i Vesten og mot land som er en del av den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Adnani, som er syrer, ble født i Idlib-provinsen og antas å være i slutten av 30-årene. Han krysset grensen til Irak i 2003 i kjølvannet av den amerikanske invasjonen og sluttet seg al-Qaida i Irak, forløperen til IS. I 2014 var han mannen som proklamerte kalifatet under navnet Den islamske staten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russerne hevder de drepte Adnani

Russlands forsvarsdepartement sier det var et russisk luftangrep som drepte IS-toppen Muhammad al-Adnani.

Russisk etterretning har fått bekreftet at rundt 40 IS-krigere ble drept i et russisk luftangrep tirsdag, og at Adnani er blant de drepte, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet onsdag ettermiddag.

Ifølge uttalelsen ble angrepet utført nær landsbyen Um Hosh i Aleppo-provinsen nord i Syria.

Opplysningene strider mot meldingene fra Washington om at det var den USA-ledede koalisjonen mot IS som gjennomførte luftangrep mot Adnani tirsdag.

Abu Muhammad al-Adnani

* IS' propagandanettsted Amaq meldte tirsdag kveld at Adnani er drept i Aleppo. USA bekreftet senere luftangrep med en IS-topp som mål i samme distrikt.

* Hevdes å være en av hovedarkitektene bak ekstremistgruppa IS' eksterne operasjoner. Pentagon-talsmann Peter Cook uttaler at et tap av Adnani vil være et «betydelig tilbakeslag for IS».

* Jihadisten skal ha koordinert IS-krigeres bevegelse, direkte oppfordret til angrep mot sivile og militære og aktivt rekruttert nye IS-medlemmer.

* USA har utlovet en dusør på 40 millioner kroner (etter dagens kurs) for informasjon som kunne føre dem nærmere Adnani.

* Adnani, hvis egentlige navn er Taha Sobhi Falaha, beskrives offisielt som IS' talsmann.

* Adnani har tidligere vært amerikansk krigsfange i Irak, og har tidligere sverget troskap til al-Qaida.

(Kilder: AFP, AP, Ritzau) (©NTB)