Danmark må ofte avbryte utsending av asylsøkere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi må flere ganger i uken avbryte planlagte utvisninger av asylsøkere fordi kapteiner nekter å ta med asylsøkere som gjør fysisk motstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til og med 23. august i år har det skjedd 172 ganger, viser tall fra rikspolitiet, ifølge Jyllands-Posten. Avisen skriver om en 35 år gammel iraner som tre ganger har forhindret utsendelse i siste øyeblikk fordi han har ropt, skreket og satt seg til motverge like før avgang. Piloten har dermed nektet å ta ham med.

– Når vi sitter i et vanlig kommersielt rutefly så er det kapteinen som har den absolutte myndighet både for sikkerhet og de øvrige passasjerene, sier politiinspektør Richard Østerlund la Cour i utlendingssenteret UCN, som har det operative ansvaret for å sende ut asylsøkere som har fått søknadene avvist.

Han sier at oppførselen har spredt seg. Talsperson for utlendingssaker i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, sier at de må finne ut om politiet bruker alle muligheter de har til rådighet.

– Man kan også, selv om det er en dyr løsning, i noen tilfeller chartre et fly og sende flere av sted. På den måten gjør vi det klart at selv om de kan utsette hjemsendelsen ved å oppføre seg tullete én gang, så faller hammeren på et tidspunkt.