Krigsofre rammet av ekstrem hete i Midtøsten

Høye temperaturer om sommeren er normalt i Midtøsten. Men varmen de siste månedene har vært ekstrem, selv for dem som er vant med klimaet her.
Høye temperaturer om sommeren er normalt i Midtøsten. Men varmen de siste månedene har vært ekstrem, selv for dem som er vant med klimaet her. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsflyktninger i Syria og Irak har i sommer måttet holde ut temperaturer på rundt 50 grader i provisoriske teltleirer i ørkenen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen er i utgangspunktet vanskelig for millioner av mennesker som har flyktet fra krigshandlingene i de to landene.

Noen av de verst stilte befinner seg i kummerlige teltleirer i ørkenen med begrenset tilgang til vann, mat og andre forsyninger. I sommer har de opplevd temperaturer som har ligget langt over det normale i ett av verdens varmeste områder.

– Om dagen er det nærmere 50 grader i skyggen. For dem som bor i leirene, er det svært vanskelig å takle varmen, sier Salah Noori i Flyktninghjelpen på telefon fra Irak.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

– Kritisk situasjon

I teltleirene hvor Noori jobber, bor det irakere som har flyktet fra byen Falluja. Over 80.000 sivile flyktet da regjeringssoldater og allierte militsgrupper inntok byen og nedkjempet IS-krigerne der i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstrem hete, for lite vann, for få telt og elendige sanitære forhold gjør livet vanskelig i leirene midt ute i ørkenen.

– Situasjonen er svært kritisk og vanskelig, sier Noori til NTB.

I nabolandet Syria bor titusener av mennesker under lignende forhold langs grensa mot Jordan. Grensa ble stengt etter et selvmordsangrep ved en grenseovergang.

– Det finnes ikke mat, vann eller medisiner. Solen og sandstormene har gjort at det bare er filler igjen av teltene, sa en beboer i en av leirene til TV-stasjonen Al Jazeera i juli.

Han la til at temperaturen var 50 grader og at flere nyfødte og eldre mennesker var i ferd med å dø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter ny konflikt den dagen IS er kastet ut av Nord-Irak

Varmerekord

Høye temperaturer om sommeren er normalt i Midtøsten. Men varmen de siste månedene har vært ekstrem, selv for dem som er vant med klimaet her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

21. juli viste gradestokken 54 grader i Mitrabah i Kuwait. Blir målingen bekreftet, kan dette være den høyeste temperaturen som er målt på jorda noen gang.

I Irak har bøndene sett avlinger visne bort, og offentlig ansatte har møtt opp på jobb på fridager fordi kontorene har luftkjølingsanlegg.

– Å gå ut, er som å gå inn i en brann, sa studenten Zainab Guman i byen Basra til avisa Washington Post i begynnelsen av august.

Les også: Tyrkia trapper opp angrepene mot kurdisk milits

– Skyldes trolig klimaendringer

Situasjonen i år er i tråd med en langvarig utvikling i retning av kraftigere hetebølger i Midtøsten.

Antall dager med over 48 grader i Bagdad er blitt mer enn fordoblet, ifølge Iraks meteorologiske institutt. Menneskeskapt global oppvarming antas å være en viktig årsak til de økende temperaturene.

– Vi kan ikke utelukke at hetebølgen i Midtøsten i sommer hadde oppstått uansett. Men det er veldig stor sannsynlighet for at den skyldes global oppvarming, sier direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret for klimaforskning til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amnesty hevder USA lyver om sivile tap i krigen mot IS

Flyktninger og migranter

I tiårene framover ventes det at temperaturene vil fortsette å øke. Forskere frykter også at det blir mindre nedbør i deler av Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot slutten av dette århundret kan ekstreme temperaturer og høy luftfuktighet rundt Persiabukta gjøre det livsfarlig å være utendørs, ifølge amerikanske forskere.

Kombinasjonen av økende temperaturer, minkende vannressurser, væpnede konflikter, fattigdom og høy befolkningsvekst skaper også bekymring for at utvandringen fra land i Midtøsten vil øke.

Krigen i Syria er den viktigste grunnen til at folk er på flukt i Midtøsten i dag. Men flere eksperter mener klimaendringene er en medvirkende årsak.

– Vi ser trolig allerede mer migrasjon på grunn av klimaendringer og knapphet på ressurser, sier Furevik.

Les også: To år med bombeoffensiv mot IS: – Vi må belage oss på flere tiårs innsats

Klimaet i Midtøsten:

* De fleste landene i Midtøsten og Nord-Afrika har et subtropisk klima preget av lite nedbør og høye sommertemperaturer.

* Områdene rundt Persiabukta er blant de varmeste i verden. I sommer ble det målt 54 grader i Kuwait, noe som kan være ny verdensrekord.

* I tiårene framover ventes det at sommertemperaturene i Midtøsten vil øke betydelig raskere enn den gjennomsnittlige globale oppvarmingen.

* Nedbøren vil sannsynligvis minke i flere av landene i regionen. I tillegg fordamper fuktigheten raskere fra bakken når det bli varmere.

* Tørke kan dermed bli et økende problem. Mange av landene i Midtøsten har allerede lenge slitt med knappe og minkende vannressurser.

(Kilder: NTB, IPCC, WMO)