Kurdisk framgang i Nord-Irak kan skape konflikter

De kurdiske peshmerga-styrkene kaprer stadig større områder øst for Mosul. Det kan skape konflikter den dagen IS er drevet ut av storbyen.
De kurdiske peshmerga-styrkene kaprer stadig større områder øst for Mosul. Det kan skape konflikter den dagen IS er drevet ut av storbyen. Foto: Azad Lashkari / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

I påvente av storoffensiven mot IS i Mosul, sikrer de kurdiske peshmerga-styrkene seg stadig større landområder i Nord-Irak. Det kan skape trøbbel den dagen ekstremistene er jaget ut av byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kurderne selv tar de nå områder som vil forbli en del av deres autonome region etter at de har lyktes i å drive IS ut av regionen. Det skaper problemer i kurdernes relasjon til regjeringen i Bagdad og sjia-militsene, som alle tilsynelatende er allierte i kampen mot ekstremistgruppen.

Like øst for Mosul jobbet kurdiske ingeniører denne uken med å ferdigstille en tre meter bred og 20 kilometer lang grøft med to meter høye kanter. Dette blir den nye frontlinjen etter at de gjenerobret landsbyen Qarqashah og tilstøtende områder fra IS tidligere i måneden.

De nye grensene peshmerga-styrkene har etablert øker faren for konflikt mellom Iraks kurdere og arabere etter en eventuell seier over IS, akkurat som i nabolandet Syria, der kurderne har tatt kontroll på et stadig større område.

– Våre styrker vil forbli i alle områdene som er frigjort av peshmerga-styrkene, sier kurdernes president Massoud Barzani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 36 henrettet i Irak etter IS-massakre

Vokser stadig

Med luftstøtte fra den amerikanskledede militærkoalisjonen har kurderne nå tatt områder som tilsvarer 50 prosent av størrelsen på det de selv anerkjenner som sin autonome sone.

Den første seieren kom bare dager etter at militæret kollapset og IS overtok storbyen Mosul i 2014. De kurdiske styrkene gikk inn i byen Kirkuk, som de lenge har hevdet er deres egen. Offensiven ble først oppfattet som et grep for å beskytte Kirkuk fra IS, men Barzani var rask til å fastslå at kurderne vil beholde den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden den gang har kurderne beveget seg over til naboprovinsen Ninive, der Mosul ligger, og sikret seg enda mer land mens de venter på den store offensiven mot provinshovedstaden.

Les også: General sier at 45.000 IS-krigere er drept på to år

Krav fra regjeringen

Etter den nylige overtakelsen av Qarqashah krevde Iraks statsminister Haider al-Abadi en stans i peshmerga-styrkenes framrykning, men kurderne ville ikke lytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil vil ikke stanse før alle Kurdistans områder i Ninive-regionen er frigjort. Vi kommer ikke til å trekke oss ut av områder vi skal frigjøre senere, sa den kurdiske regionregjeringens talsmann, Safeen Dizayee.

Al-Abadi tonet senere ned kravet og uttalte at alle styrker har rett til å være med i offensiven mot Mosul, men han la til at Ninive-provinsen skal holdes samlet.

Les også: Sjialeder oppfordrer til angrep på amerikanske soldater i Irak

Frykter brutale scener

I april brøt det ut dødelig kamper mellom kurdiske og sjiamuslimske krigere i byen Tuz Khurmato, der det bor både kurdere, sunniarabere og sjiamuslimske turkmenere. I etterkant har sjiamuslimene anklaget kurderne for å ødelegge hjem som tilhører den turkmenske befolkningen, og de frykter at lignende scener vil oppstå i Ninive etter at Mosul er gjenerobret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har store bekymringer knyttet til de kurdiske styrkene, sier Hashim al-Musawi, talsmann for De folkelige mobiliseringsstyrkene, en statsstøttet organisasjon som samler militsene.

Han viser til rapporter om at kurderne har forvist sivile arabere fra områder de har gjenvunnet, noe som også er dokumentert av Amnesty International og Human Rights Watch.

Les også: USA: Afghansk IS har direkte forbindelse til Syria og Irak

Kurderne i Irak:

* Det bor om lag 5 millioner kurdere i Nord-Irak.

* Irakisk Kurdistan fikk utvidet selvstyre fra Bagdad i 2004.

* Regionen styres i dag av Kurdistans demokratiske parti (KDP)

* KDPs leder Masoud Barzani har vært president de siste ti årene, nevøen Nechirban Barzani er statsminister.

* Mens KDP står Tyrkia nær, har opposisjonen i Kurdistans patriotiske union (PUK) tette bånd til Iran.

* KDP og PUK har begge militser, kjent som peshmerga.

* Den KDP-dominerte militsen i Arbil mottar nå militær støtte fra Norge og andre vestlige land, som et ledd i krigen mot opprørerne i Den islamske staten (IS).

* I takt med at IS tvinges på retrett, har den kurdiske militsen tatt kontroll over stadig flere områder som de ønsker å innlemme i sin selvstyrte region.

* Dette øker faren for konflikt med myndighetene i Bagdad og landets arabiske befolkning.