Horst sikker på at tiltalte er Kristins drapsmann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende politietterforsker Jørn Lier Horst syntes 39-åringen som er tiltalt i Kristin-saken, hadde åpenbare likheter med Lågendalsmannen. Han mener fortsatt tiltalte er rett mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da vi leverte fra oss etterforskningsmaterialet, var vi sikre på at tiltalte var gjerningsmannen. Så endret bevissituasjonen seg noe. Men jeg må være ærlig og si at jeg har stått for den konklusjonen hele tiden, sa Jørn Lier Horst da han vitnet i Borgarting lagmannsrett torsdag formiddag.

Horst, som har sluttet i politiet for å leve som krimforfatter, deltok i etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i august 1999. Sammen med en kollega dro han til Sverige for å avhøre den da mistenkte mannen kort tid etter drapet.

Den nå 39 år gamle mannen hadde status som vitne, men det var elementer i etterforskningen som pekte i hans retning: vitneobservasjoner, mannens bevegelser og ikke minst fantomtegningen av Lågendalsmannen.

Les også: Aktoratets viktigste vitne forklarer seg i Kristin-saken

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moped og ryggsekk

– Jeg hadde sett tegningen av Lågendalsmannen og så en åpenbar likhet, sa Horst om inntrykket han fikk da han møtte tiltalte første gang.

Tegningen var basert på et vitnes beskrivelser av en mann hun mener er den tiltalte 39-åringen. Kvinnen merket seg også mopeden mannen kjørte da han flere ganger passerte henne samme dag som Kristin ble drept.

Tiltalte hadde en moped som kunne stemme overens med vitnebeskrivelsen da Horst og kollegaen traff ham i Sverige. Han bekreftet også at han eide en rød og gul ryggsekk, lik den sekken mopedisten bar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom etterforskningen kom det fram at blant mange personer som eide en crossmoped som kunne passe profilen, var det bare tiltalte som hadde en slik ryggsekk.

Slettet harddisken

For Horst ble det et tydelig vendepunkt i synet på mannen, som i tidlige faser av etterforskning ikke offisielt var mistenkt. Politiet hadde siktet en annen mann for drapet. Samtidig tok de etterforskningskritt mot den nå 39 år gamle tiltalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sa han var hjemme rundt klokka 15 den 5. august, og at han hadde satt seg rett ned ved datamaskinen. Da vi etter hans samtykke kom for å undersøke maskinen for å se etter spor som kunne bekrefte forklaringen, hadde han demontert den og slettet alt innhold, sa Horst.

– Jeg opplevde det som at han hadde slettet bevis, og det han påberopte å være et alibi, sa Horst.

Men da forsvarer Brynjar Meling ettergikk påstandene til Horst om skriftlig samtykke og sletting av bevis, viste det seg at tiltalte i avhøret presiserte allerede da at han hadde demontert datamaskinen. Han skulle reklamere på harddisken som ikke fungerte skikkelig og ville slette sine private filer, før han sendte den inn.

Broren vitnet

Også tiltaltes bror vitnet i retten. Han fortalte at han opplevde etterforskningen som stadig mer enøyd i retning av 39-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er overbevist om brorens uskyld og gikk i rette med vitner som han anklaget for ha tilpasset sine forklaringer siden forrige gang barnedrapssaken var oppe i retten.

Et vesentlig ankepunkt for forsvaret og broren er at kronvitnet mener mannen var ubarbert. Det har hun aldri gitt uttrykk for tidligere, ifølge tiltaltes bror.

– De har brukt 17 år på å finpusse forklaringene sine. Det gjør meg rasende, sa storebroren.

I et videoopptak fra et barneselskap hos storebroren samme dag som Kristin ble drept, er tiltalte filmet med tydelig skjegg, selv om det ikke kan sies være spesielt langt.