Danske politikere besøker omstridt flyktningleir

Den danske utlendings- og integreringsministeren Inger Støjberg, her i samtale med sin norske kollega Sylvi Listhaug (Frp), mener Danmark må vurdere utenlandske asylmodeller. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix
Den danske utlendings- og integreringsministeren Inger Støjberg, her i samtale med sin norske kollega Sylvi Listhaug (Frp), mener Danmark må vurdere utenlandske asylmodeller. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem danske folketingsmedlemmer drar denne uken på studietur til Australias interneringsleir for flyktninger på stillehavsøya Nauru.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia plasserer asylsøkere i leiren, som har fått tøff kritikk både fra FN og menneskerettsorganisasjoner etter opplysninger om fryktelige boforhold, seksuelle overgrep og mishandling av barn.

Lørdag drar fem politikere fra Danmarks utlendings- og integreringskomité på studietur til Nauru, og ett av målene med turen er angivelig å studere modellen der man bosetter asylsøkere offshore, skriver AFP.

Den danske utlendings- og integreringsministeren Inger Støjberg, som ikke skal være med på turen, har sagt at regjeringen løpende vurderer erfaringer fra andre land. Men en av turens deltakere, Jacob Mark fra Socialistisk Folkeparti, understreker at reisen ikke handler om at man skal godkjenne den australske modellen.

– Det er en usolidarisk flyktningpolitikk som bryter med medmenneskelighet og alt jeg tror på. Men samtidig er det en flyktningpolitikk som noen partier tror på, og derfor er det også viktig for oss som ikke synes det er riktig vei å gå, å se den med egne øyne, sier Mark til danske Radio24syv.

Australia fører en asylpolitikk der asylsøkere som prøver å nå landet i båt, enten blir sendt tilbake dit de kom fra eller til interneringsleirer på Papua Ny-Guinea og Nauru. I forrige uke bekreftet regjeringen at leiren i Papua Ny-Guinea skal avvikles, men leiren på Nauru skal bestå inntil videre.