Russland gjennomførte store militærøvelser på Krim

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spenningen mellom Russland og Ukraina er høy etter at det denne uken har kommet anklager og skarpe uttalelser fra begge sider. Den skjøre våpenhvilen i Øst-Ukraina er igjen truet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland spente lørdag musklene og gjennomførte store militærøvelser på den okkuperte Krim-halvøya. Russiske marine- og bakkestyrker trente på å forflytte forsyninger og tropper til halvøya som Russland annekterte i 2014.

Øvelsen følger i kjølvannet av den dødeligste måneden i Øst-Ukrainas på over et år. Den skjøre våpenhvilen som trådde i kraft for halvannet år siden brytes med jevne mellomrom, og retorikken mellom landene har igjen tatt en aggressiv og anklagende vending.

Les også: Putin vil skjerpe sikkerheten på Krim

Sabotasjeanklager

Tidligere i måneden anklaget Russlands president, Vladimir Putin, Ukraina for å ha sendt militære sabotasjegrupper til Krim-halvøya

– Dette er alarmerende nyheter. Vår sikkerhetstjeneste har faktisk avverget en intervensjon på vårt territorium fra en sabotasje- og rekognoseringsgruppe fra Ukrainas forsvarsdepartement, uttalte Putin den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske presidenten befinner seg for tiden på Krim, hvor han et møte i sikkerhetskomiteen.

Les også: Obama stoler ikke på IS-samarbeid med Russland

Utelukker ikke invasjon

Ukrainas president, Petro Porosjenko, avviste beskyldningene. han anklaget i stedet Russland for å hausse opp frykt på halvøya og utelukket ikke at en «fullskala russisk invasjon på alle fronter» er på trappene.

Analytikere mener sannsynligheten for videre opptrapping har økt den siste tiden.

– Forberedelsene til en ny konvensjonell konflikt mellom Russland og Ukraina tiltar, og sannsynligheten for full krig øker raskt, skriver Institute for the Study of War i en fersk rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyrkia vil samarbeide med Russland mot IS

– Krim er ukrainsk

– Jeg er urolig over den økte spenningen mellom Russland og Ukraina, sa utenriksminister Børge Brende (H) sist lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I en situasjon hvor våpenhvilebruddene i Øst-Ukraina har tatt seg opp igjen til tidligere nivåer, gir den seneste utviklingen ytterligere grunn til bekymring

Russland annekterte Krim i mars 2014, men Brende minner om at området tilhører Ukraina.

– Den russiske anneksjonen av halvøya er et brudd på folkeretten, sier han.

Konflikten mellom russisk-støttede separatister og ukrainske styrker i Øst-Ukraina, som fulgte etter Krim-anneksjonen, har så langt krevd over 9.500 menneskeliv.