Advarsler mot tilbakeslag for Amazonas i Brasil:Norge tilfreds med klimapolitikken til den nye regjeringen i Brasil

AMAZONAS: Mange trusler mot regnskogen: Brasiliansk miljøpoliti griper inn mot ulovlige gullgravere Uraricoera-elva i staten Roraima, 15. april. Gullgraverne hogger ned skogen og forgifter elvene med kvikksølv.
AMAZONAS: Mange trusler mot regnskogen: Brasiliansk miljøpoliti griper inn mot ulovlige gullgravere Uraricoera-elva i staten Roraima, 15. april. Gullgraverne hogger ned skogen og forgifter elvene med kvikksølv. Foto: Bruno Kelly / Reuters/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitenskapsfolk advarer om at regjeringsskiftet i Brasil kan gi tilbakeslag for klimapolitikken. Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) er fornøyd med signalene fra dagens politiske ledelse i Brasilia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyredreiningen i brasiliansk politikk etter at sosialisten Dilma Rouseff ble fjernet som president, har fått alarmklokkene til å ringe hos miljøvernere, skriver The Washington Post.

«OL-gull i nedhogde skoger. I Brasils underskog foregår et fundamentalt politisk skifte. Og det er ikke grønt.», skriver norske CICERO senter for klimaforskning.

Den midlertidige presidenten Michel Temer har skiftet ut ministre og innsatt José Sarney Filho fra Partiet De Grønne som ny miljøminister. Men det beroliger ikke miljøorganisasjonen WWF, som påpeker at de øvrige ministrene utgjør en trussel mot Amazonas og klimaet.

– Den omskiftelige politiske situasjonen skaper risiko for verdens mest biologisk mangfoldige land, skriver forskeren Philip M. Fearnside ved Brasils miljødirektorat i bladet Science.

Han viser til et forslag til endring i grunnloven, kalt PEC-65, som med et pennestrøk vil fjerne 40 års forbedring av miljølovgivningen i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarslene er mange om at den omstridte fjerningen av Rouseff kan gi tilbakeslag for kampen mot avskoging i verdens største regnskog, Amazonas, noe som kan gi kraftig vekst i klimautslipp.

Les også: Ulovlige gullgruver bak kvikksølvutslipp i Peru

Regjeringsskifte kan gi minus og pluss

Men den norske regjeringen ser ingen grunn til uro, og tror tvert imot at den nye regjeringen vil fortsette å prioritere skogvernet, avklarer statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har som kjent bidratt med 6,5 milliarder kroner til Brasil som virkemiddel for å redusere avskogingen, og har stor interesse for å følge utviklingen.

Artikkelen i CICEROs blad Klima forteller om erfaringene med at regjeringsskifter i Brasil alltid har blitt fulgt av brå vekst i CO2-utslippene.

Hva sier statssekretær Lunde til det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi synes at det er positivt at forskningsmiljø i Brasil og ellers i verden presenterer nye tolkninger som forsøker å forklarer årsakene til avskoging utover de meste kjente avskogingsdrivere, svarer han i en epost.

Lunde påpeker at studiet bladet Klima viser til, som er gjennomført av forskere ved universitetet i Brasilia, ser konkret på avskogingen i Amazonas og viser til at sånt som politiske skifter kan forklare en del av avskogingen som skjedde i dette området da den var på sitt høyeste.

– Vi ser også at en hovedårsak til en dramatisk reduksjon i avskogingen i Amazonas siden 2004, var politiske beslutningene tatt på høyt nivå av en ny regjering, legger han til.

Den sørget blant annet for strengere håndheving av miljølovgivning ved hjelp av sanntidsovervåkning av skogområdene, større tilstedeværelse av «miljøpoliti» og aksjonering mot ulovlig hogst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ministre varmet opp i regnskogen før Rio-krangelen

Norge har klima-tillit til Temer

Nå skriver Washington Post at Brasils nye president Michel Temer lover en mer næringslivsvennlig dagsorden for å fremme vekst, og har utnevnt en ny regjering med tette bånd til mektige jordeiere og agrobusiness-selskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så hvilket inntrykk har den politiske ledelsen i det norske Klima- og miljødepartementet av klimapolitikken til den nye regjeringen der?
– Vi forholder oss til de forpliktelsene Brasil som en nasjon har kommet med. Regjeringsskifter er en realitet i alle land der Norge gir bistand. Brasil har vært gjennom en turbulent tid det senere året, og den politiske situasjonen er fortsatt ikke endelig avklart, svarer statssekretær Lars Andreas Lunde og fortsetter:

– Til tross for dette, ser vi tegn på at den midlertidige regjeringen gir kontinuitet og prioriterer arbeidet på klima og miljø som ble påbegynt mens de enda var en del av koalisjonsregjeringen. Dette ser vi i landets fremleggelse av meget ambisiøse klimamål til FNs klimakonvensjon i fjor, etterfulgt av Senatets ratifisering av Parisavtalen som fant i sted i 12. august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er gode nyheter ikke bare for Brasil, men for resten av verden, og et viktig bidrag for at Parisavtalen formelt kan tre i kraft så snart som mulig, sier Lunde.

– Vi følger utviklingen i Brasil nøye og har tillit til at landet vil sikre fortsatt fremgang i avskogingen i Amazonas og i de øvrige skogområdene i landet, slår Lars Andreas Lunde fast.