Per Olaf Lundteigen (Sp) mot Frp-minister Jon Georg Dale i kveld:Lundteigen vil ha ny hovedavtale for landbruket

NED FRA SETRA: Den profilerte Sp-politikeren Per Olaf Lundteigen har fått landbruks- og matminister Jon Georg Dale til Vestfossen til konfrontasjon om landbrukspolitikk.
NED FRA SETRA: Den profilerte Sp-politikeren Per Olaf Lundteigen har fått landbruks- og matminister Jon Georg Dale til Vestfossen til konfrontasjon om landbrukspolitikk. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må bøndene få gevinsten av den store produktivitetsveksten i landbruket, krever Per Olaf Lundteigen, som i kveld utfordrer landbruksministeren til avklaringer om landbrukspolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sporty gjort av ham, sier Per Olaf Lundteigen, om at landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) har sagt ja til landbrukspolitisk duell i kveld på Lundteigens hjemmebane, Vestfossen i Øvre Eiker.

Overfor ABC Nyheter varsler Sp-politikeren, som stiller til gjenvalg for en ny stortingsperiode neste år, to viktige temaer han vil utfordre på.

– Hovedavtalen for jordbruket må revideres. Den må igjen slå fast at produktivitetsgevinsten må tilfalle næringa. Det sto i den opprinnelige hovedavtalen av 1950! sier Lundteigen.

Det er ikke småpenger det er snakk om. Jordbrukets folk har høyere produktivitetsvekst enn mange andre næringer. Fra 2005-2015 økte arbeidsproduktiviteten med hel 49 prosent, eller gjennomsnittlig 4,1 prosent i år, dokumenterer Budjsettnemnda for jordbruket.

Les også: Lundteigen (Sp) og Frp-statsråd Dale ble enige om én ting

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fatalt at vi var med på det

– De siste 20 årene er dette systematisk tatt fra næringa. Det er enorme beløp. I melkeproduksjon er det nå fordobling av volumet hvert 11. år, påpeker Lundteigen.

I den opprinnelige hovedavtalen av 1950 sto følgende i §10:

«Den fordel som jordbruket kan skaffe seg gjennom økt produksjon og rasjonalisering av gårdsdriften, omsetningen og foredlingen, skal ved oppsetting av de kortsiktige prisavtaler så vidt mulig under hensyntagen til landets økonomi komme jordbruket til gode.»

Men i 1992 reviderte staten, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag - der Lundteigen var leder i sistnevnte, hovedavtalen. Og dette punktet falt ut. Nå angrer tingmannen og Vestfossen-kårkallen Lundteigen på at han signerte på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ganske fatalt at vi var med på det, sier han, og vil nå arbeide for å gjøre godt igjen det han ser som en tabbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lundteigen vil ta landbruksmakt tilbake til Stortinget

Vil ha mer pålitelige tall

Det andre poenget hans, kan synes teknisk, men har allerede utløst store diskusjoner i bondeleiren.

Han vil at jordbruksforhandlingene skal gjelde for kalenderåret, slik det er for andre.

I dag inngås jordbruksavtalene i mai og godkjennes i Stortinget i juni. Endringene av priser skjer fra 1. juli samme år, mens endringer i tilskuddene fra staten først kommer fra påfølgende nyttår.

– Det er for kalenderåret Budsjettnemnda som legger fram grunnlagstallene, har noe å bygge på, sier Lundteigen.

Dette blir på langt nær de eneste punktene Dale og Lundteigen vil tørne sammen på tirsdag kveld. Bruken av antibiotika i kyllingproduksjon og andre temaer ventes også å komme på bordet.