New York Times: Trumps valgkampleder kobles til korrupsjonssak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene krever at Trump nå legger alle kortene på bordet etter mistanke om at kampanjesjef Paul Manafort skal ha mottatt 100 millioner kroner fra den tidligere prorussiske regjeringen i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manaforts fortid som rådgiver for den avsatte presidenten Viktor Janukovytjs parti er i ferd med å skape mer politisk turbulens i den amerikanske presidentvalgkampen.

Også tidligere har Trump blitt koblet til russiske interesser, blant annet til russiske oligarker som har nær forbindelse til president Vladimir Putin.

Nå blir det igjen stilt spørsmål om hvor tette disse forbindelsene er. Trump har tidligere uttrykt beundring for Putin og omtalt ham som en sterk leder.

Det vakte også internasjonal oppsikt da Trump nærmest oppfordret Russland til å hacke seg inn på Hillary Clintons epostkonto.

Korrupt nettverk i Ukraina

Ifølge New York Times jobber et ukrainsk antikorrupsjonsbyrå med å granske påstander om at et korrupt nettverk skal ha plyndret den ukrainske statskassen i den hensikt å påvirke valgresultatet i Janukovytsjs favør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paul Manaforts navn skal ha blitt oppdaget på minst 22 steder i hemmeligstemplede dokumenter som omtaler svart arbeid.

For denne jobben skal Donald Trumps kampanjeleder, ifølge håndskrevne dokumenter, ha mottatt 12,7 millioner dollar, tilsvarende mer enn 100 millioner norske kroner, skriver den amerikanske storavisen. Honoraret skal ha blitt utbetalt i perioden 2007 til 2012.

Les også: Brende om Trump: – Utspill som ikke hører hjemme i 21. århundre

Trump langer ut mot mediene

De Niro: – Trump er gal

Trump innrømmer for første gang at han kan feile

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump anklages for å oppfordre til vold mot Clinton

– Han forsto hva som skjedde

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til om Manafort faktisk mottok pengene.

Granskingskommisjonen undersøker også hvordan Janukovytjs innerste krets fikk hjelp til å finansiere sin luksuriøse livsstil, som blant annet besto av en privat dyrepark og golfbane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Viktor Janukovytj ble styrtet flyktet han til Russland. I dag er han etterlyst av Interpol for flere lovbrudd.

Etterforskerne mener Paul Manafort må ha kjent til den utbredte korrupsjonen som fant sted under den prorussiske regjeringen.

– Han forsto hva som skjedde i Ukraina. Det er umulig å tenke seg at noen kan ha sett på dette og tenke at alt er i orden , sier Vitalij Kasko, som tidligere arbeidet ved påtaleenheten i Kiev.

Advokat: – Det finnes ikke bevis

Paul Manafort har ikke besvart New York Times sine henvendelser, men Manaforts advokat Richard A. Hibey uttaler at hans klient ikke har tatt imot kontantutbetalinger av det omfang som granskingskommisjonen beskriver.

Advokaten avviser at Manafort skal ha vært involvert i ulovligheter eller å ha akseptert korrupsjon.

– Det er vanskelig å forholde seg til denne type anklager når det ikke finnes bevis, sier Richard A. Hibey.

Ber Trump vise kortene

Demokratenes kampanjeleder Robby Mook ber nå Trump spille med åpne kort om kontakten med Russland.

– Donald Trump er skyldig å avsløre kampanjeleder Paul Manaforts og alle andre rådgiveres bånd til Russland, sier Mook ifølge BBC.

Paul Manafort

* Amerikansk lobbyist og konsulent.

* Født 1. april 1949 i New Britain i Connecticut.

* Utdannet jurist.

* Seniorpartner i lobbyistfirmaet Davis, Manafort og Freedman.

* Rådgiver for presidentvalgkampene til Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bob Dole, George W. Bush og John McCain.

* Hans klienter inkluderer også utenlandske ledere som Filippinenens Ferdinand Marcos, UNITA-lederen Jonas Savimbi i Angola og Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj.

* I 1992 kåret presseorganisasjonen Center for Public Integrity ham som en av de fem fremste lobbyistene på vegne av klienter som bryter menneskerettighetene.

(Kilde: Wikipedia) (©NTB)