Ingen ro i Aleppo tross russisk løfte om våpenhvile

En stridsvogn med opprørere fra Den frie syriske hær i Ramousah-området sørvest i Aleppo, fotografert i forrige uke. Russernes løfte om å stanse luftangrepene i tre timer, førte ikke til en pause i kamper og granatangrep, ifølge øyenvitner.
En stridsvogn med opprørere fra Den frie syriske hær i Ramousah-området sørvest i Aleppo, fotografert i forrige uke. Russernes løfte om å stanse luftangrepene i tre timer, førte ikke til en pause i kamper og granatangrep, ifølge øyenvitner. Foto: å© Abdalrhman Ismail / Reuters / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggere i Aleppo melder om en lang rekke flyangrep og granatangrep til tross for russernes løfte om en tretimers våpenhvile. Samtidig skal tre personer være døde i et mulig klorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA gjør altfor lite for å stanse grusomhetene mot Aleppos innbyggere, skriver 15 av byens leger i et brev til president Barack Obama.

I et brevet refses USA for ikke å ha løftet en finger for å få slutt på beleiringen av de opprørskontrollerte områdene av den syriske storbyen. Amerikanerne bruker heller ikke sin makt til å presse de krigførende partene til å beskytte sivile, mener de.

– Vi trenger verken tårer eller sympati, heller ikke bønner. Vis at dere er syrernes venn, skriver de 15 legene.

– Trenger livlinje

Hvis ingenting gjøres, frykter de at byen snart vil være beleiret igjen, noe som vil skape en desperat situasjon for de om lag 250.000 innbyggerne.

– Hvis det ikke åpnes en permanent livlinje til Aleppo, er det kun et spørsmål om tid før vi igjen er omringet av regimestyrker, sulten fester seg og sykehusene slipper helt opp for utstyr, heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle legene befinner seg i den østlige delen av byen, som i tre uker var beleiret av regimestyrker før opprørere i helgen greide å etablere en ny forsyningslinje.

Smertefulle valg

I slutten av juli ble fire provisoriske sykehus og én blodbank truffet i luftangrep på en og samme dag. Mange av legene arbeidet på disse sykehusene, der det er knapt med medisiner og sandsekker er stablet foran inngangene.

– Det som smerter oss mest, som leger, er å velge mellom hvem som skal leve og hvem som skal dø. Små barn bringes noen ganger inn til våre akuttmottak med så store skader at vi må prioritere de som har størst sjanse for å overleve, eller fordi vi rett og slett ikke har utstyr til å hjelpe dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyer døde

Legene skriver også at de i fem år har vært vitne til at utallige pasienter, venner og kolleger har lidd en voldsom og smertefull død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to uker siden døde fire nyfødte babyer etter at kraften fra en eksplosjon kuttet oksygentilførselen til kuvøsene.

– Mens de gipset etter luft, tok livet deres slutt før det egentlig hadde begynt, skriver legene.

Tre timers våpenhvile

Den midlertidige våpenhvilen var ment å vare fra klokka 10 til 13 lokal tid (9-12 norsk tid) torsdag. Men i den opprørskontrollerte delen av byen holdt folk seg inne som følge av en rekke overflyginger.

Wissam Zarqa opplyser til nyhetsbyrået AP at han er hjemme og at han ikke våger å gå ut ettersom jagerflyene fortsetter å fly over områdene.

Intense bombardement førte dessuten til at lastebiler med mat og andre varer ikke kunne kjøre inn i den østlige delen av byen, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA melder at regimevennlige styrker har tatt kontroll over et område sør for byen, og at styrkene har påført fienden «store tap». I meldingen nevnes det ingenting om den russisk-initierte våpenhvilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trolig langvarig kamp om Aleppo

FN frykter katastrofe for millioner i Aleppo

Aleppo på randen av stor humanitær katastrofe

– Den som vinner slaget om Aleppo, vinner trolig krigen

– Russisk løgn

– Granatangrepene fortsetter, den russiske propagandaen er en løgn, sier Mahmoud al-Shami, en aktivist i den østlige delen av Aleppo, til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske utspillet har fått en lunken mottakelse i FN, som understreker at det er behov for en våpenhvile som varer i minst to døgn, og som respekteres av alle parter.

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien undrer seg over hva russerne vil.

– Når vi får tilbud om tre timer, må man spørre seg hva som kan oppnås på de tre timene. Er det for å dekke behovet, eller er det for å dekke en bitte liten del av behovet, spør O'Brien.

Mulig klorangrep

Samtidig blir det igjen meldt om mulig bruk av klor i krigføringen. Tre sivile, en mor og to barn, er ifølge en syrisk hjelpearbeider døde i det som mistenkes å ha vært et klorangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klorgassen skal stamme fra en av fire tønnebomber som det syriske regimet skal ha sluppet over de opprørskontrollerte områdene onsdag kveld. Flere andre personer fikk pusteproblemer etter angrepet.

Abdelkafi al-Hamdu, en innbygger i Aleppo, forteller til nyhetsbyrået AP at han merket klorlukt rett etter et bombardement som skjedde bare 30 meter fra balkongen han sto på.

OPCW bekymret

Sammen med sin kone og datter forsøkte han å forlate leiligheten, men ettersom lukten ble sterkere og mer irriterende nedover i etasjene, søkte familien i stedet tilflukt øverst i bygningen.

Så sent som i forrige uke anklaget regimet og opprørerne hverandre for å bruke klor i Aleppo.

En representant for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier at rapportene om mulig bruk av kjemiske våpen i Syria skaper stor bekymring. OPCW lover også å undersøke alle troverdige rapporter om bruk av kjemikalier i krigføringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrep Raqqa

Mens russerne lovet å innstille sine flyangrep mot Aleppo, ble det meldt om en rekke russiske flyangrep mot IS-bastionen Raqqa lenger sør.

Minst 30 mennesker ble drept, og minst 24 av ofrene var sivile, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights. Det er uklart om noen av de seks andre var IS-krigere. I tillegg ble minst 70 mennesker såret.

Russiske myndigheter bekrefter at seks fly har gjennomført luftangrep ved Raqqa, men hevder at angrepet var rettet mot en fabrikk for kjemiske våpen, et våpenlager og en treningsleir for IS. Angrepene har påført IS store materielle skader i tillegg til at «et stort antall krigere er drept», ifølge forsvarsdepartementet i Moskva.