Kvinneforbund rystet over Stabells voldtektsuttalelse

Advokat Harald Stabell får kraftig kritikk av forbundslederen i Norges Kvinne- og familieforbund. Arkivfoto fra 2014.
Advokat Harald Stabell får kraftig kritikk av forbundslederen i Norges Kvinne- og familieforbund. Arkivfoto fra 2014. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Harald Stabell mener straffene for voldtekt er altfor strenge, noe som ikke er forsvarlig på noen måte. – Mildt sagt sjokkerende, sier forbundslederen i Norges Kvinne- og familieforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den profilerte forsvarsadvokaten mener at voldtektsstraffene er blitt så strenge her i landet at færre blir dømt, og han tror straffenivået for voldtekt kan påvirke hvordan dommere vurderer skyldspørsmål.

– Man kan ha fått flere frifinnelser i voldtektssaker nettopp fordi det har blitt så strenge lover og straffer. Da har man oppnådd det motsatte av det man ønsket, sier advokat Harald Stabell til Klassekampen.

Stabell mener straffene for voldtekt er altfor høye og tror særlig lekdommere også kan mene det. Minstestraffen for voldtekt er nå tre års fengsel, med en normaltid på fire år.

– Man har så strenge straffer at det ikke er forsvarlig på noen som helst måte, sier han.

Forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund, Elisabeth Rusdal. Foto: Norges Kvinne- og familieforbund.
Forbundsleder i Norges Kvinne- og familieforbund, Elisabeth Rusdal. Foto: Norges Kvinne- og familieforbund.

Uttalelsene får forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund til å rase.

– Jeg har hørt mye som forbundsleder i en av landets største kvinneorganisasjoner, men dette tror jeg er noe av det som har gjort sterkest inntrykk og som har opprørt meg mest, sier hun og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Redusert straff for voldtekt er som å begå nye overgrep for offeret. For det er vel slik at lengden på straff sier noe om samfunnets synspunkt på handlingens alvorlighetsgrad.

Les også: Stabell: – Altfor høye voldtektsstraffer i Norge

– Ille for unge mennesker

I juli ble tre menn frifunnet i Borgarting lagmannsrett for gjengvoldtekt. Hendelsen, der de tre mennene ga en potensielt dødelig dose av det narkotiske stoffet MDMA til en 17 år gammel jente, for så å ha sex med henne, skjedde i Hemsedal i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frifinnelsen har vakt sterke reaksjoner. Fire av de sju dommerne ville dømme mennene, men domfellelse krever et flertall med fem av sju dommere. De tre fagdommerne ville dømme de tre mennene, men tre av de fire meddommerne mener at det ikke var tilstrekkelige bevis.

– I saker der det er snakk om unge mennesker, rus og hvorvidt man har motsatt seg handlingen, kan meddommerne tenke at det blir veldig ille for det unge mennesket å starte voksenlivet med fire år i fengsel for voldtekt. Straffen kan bli et moment i vurderingen av skyld, tror Stabell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: KrF-topp: – Vanskelig å forstå voldtektsfrifinnelse

– Stigmatiserende

– Jeg er ikke uenig i at fengselsstraff kan ødelegge et ungt menneskes liv, men det kan faktisk også en voldtekt. Skulle man tatt Stabell på alvor, så betyr det at voldtekt ikke er så alvorlig dersom offeret har nytt alkohol, sier Rusdal.

Forbundslederen mener Stabells uttalelser føyer seg inn i en skremmende rekke der stadig flere tar til ordet for at når en kvinne blir voldtatt, så kan hun takke seg selv.

– Hun har enten oppholdt seg på feil sted til feil tid, hatt feil antrekk eller inntatt rusmidler. En slik holdning er stigmatiserende, kan nesten godkjenne overgrep og flytter hele ansvaret over på offeret. Dette er med på å øke belastningen for dem som har vært utsatt for overgrepene, sier Rusdal.

Les også: Jente overfalt og voldtatt på åpen gate i Bergen