NRK: Mæland ikke interessert i andre kandidater

Næringsminister Monica Mæland (t.h.) kan ha vært inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft.
Næringsminister Monica Mæland (t.h.) kan ha vært inhabil da hun utnevnte tidligere kulturminister Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsminister Monica Mæland (H) skal ikke ha vurdert andre navn enn sin partikollega Thorhild Widvey til styreledervervet i Statkraft, etter det NRK erfarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver NRK etter samtaler med kilder i regjeringen, departementene, Høyre, Statkraft og andre næringslivsaktører.

Mæland har nektet for at utnevnelsen av Widvey var en vennetjeneste. Hun ønsker ikke å la seg intervjue i saken før lovavdelingen har konkludert i spørsmålet om hennes habilitet, og har dermed heller ikke kommentert opplysningene.

Les også: Næringsministeren ber om habilitetsvurdering

Arbeiderpartiet ber Solberg avklare Statkraft-rolle

Ifølge NRK ble det sendt flere SMS-meldinger mellom Widvey og Mæland i forkant av utnevnelsen, som var «knyttet til avklaring av Widveys tilgjengelighet, og forholdet til karantenereglene».

Disse meldingene vil ikke næringsministeren vise fram. De er unntatt offentlig innsyn, og ifølge departementet er de å regne for «intern saksforberedelse».

Mæland og Widvey er partifeller og satt sammen i regjeringen da Widvey var kulturminister mellom 2013 og 2015.

Statkraft gir opp milliardprosjekt