Mosul-offensiv kan tvinge 1 million på flukt

Mosul har vært kontrollert av IS de siste to årene, og det planlegges nå en stor militæroffensiv mot millionbyen. Flere titusen mennesker har allerede flyktet fra Mosul. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Mosul har vært kontrollert av IS de siste to årene, og det planlegges nå en stor militæroffensiv mot millionbyen. Flere titusen mennesker har allerede flyktet fra Mosul. Foto: Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ventede militæroffensiven for å gjenerobre Iraks nest største by Mosul kan føre til at opptil én million mennesker blir tvunget på flukt, frykter Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mosul har vært kontrollert av IS de siste to årene, og irakiske regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits, støttet av den USA-ledede koalisjonen, planlegger nå en stor militæroffensiv mot millionbyen.

– Situasjonen er uforutsigbar, men vi må forberede oss på det verste. Det er en sannsynlighet for at kampene vil bli hardere, spesielt i Mosul-området, sier Robert Mardini, direktør for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Midtøsten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Flyktninghjelpen advarer mot humanitær katastrofe i Mosul

IS bekrefter at nestlederen Shishani er død

Irak forsøker å ta Mosul tilbake fra IS

3,4 millioner irakere lever i dag som internt fordrevne i landet sitt, der hele 10 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp. ICRC frykter at tallene vil øke betraktelig i tiden som kommer.

Også Flyktninghjelpen og International Rescue Committee har tidligere advart om at en offensiv for å gjenerobre Mosul, kan resultere i en humanitær katastrofe. De to organisasjonene har anslått at en offensiv mot byen vil drive rundt 1,2 millioner mennesker på flukt.

Irak forsøker å ta Mosul tilbake fra IS