KrF ber regjeringen legge press på Tyrkia

Etter meldinger om alvorlige menneskerettighetsbrudd, ber KrF regjeringen intensivere menenskerettighetspresset på Tyrkia. Her Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.
Etter meldinger om alvorlige menneskerettighetsbrudd, ber KrF regjeringen intensivere menenskerettighetspresset på Tyrkia. Her Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan. Foto: Umit Bektas / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter meldinger om alvorlige menneskerettighetsbrudd fra Tyrkias regjering og landets myndigheter etter kuppforsøket 15. juli, ber KrF regjeringen ta grep. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forventer at regjeringen intensiverer menneskerettighetsdialogen med Tyrkia i kjølvannet av kuppforsøket. Vi får inn meldinger om alvorlige menneskerettighetsbrudd som beskriver et Tyrkia som tar flere steg bort fra demokrati og grunnleggende rettsstatsprinsipper. Hvis ikke Norge og det internasjonale samfunnet oppnår mer i sin dialog med Tyrkia vil vi raskt stå ovenfor en situasjon med et større antall politiske flyktninger som vil ha behov for beskyttelse i Europa, sier KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen i en pressemelding.

Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen (KrF) mener regjeringen må stramme grepet overfor Tyrkia. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen (KrF) mener regjeringen må stramme grepet overfor Tyrkia. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Blant annet har Amnesty tidligere meldt om tortur i landet mot de som skal ha stått bak kuppforsøket og støttet den muslimske predikanten Fethullah Gülen.

Predikanten er anklaget av president Recep Tayyip Erdogan for å stå bak kuppforsøket 15. juli.

Mishandling og tortur

Menneskerettighetsorganisasjonen mener de har pålitelige bevis for at personer som har blitt pågrepet i Tyrkia etter kuppforsøket, har blitt utsatt for mishandling og tortur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 13.000 mennesker er pågrepet så langt. I tillegg har Tyrkia utstedt arrestordre på 47 nye journalister onsdag.

– Regjeringen må gjennom alle våre kanaler med tyrkerne gjøre det klart at Norge ikke aksepterer brudd på menneskerettighetene, og påpeke hvilke negative konsekvenser dette kan føre med seg. Vi forventer at regjeringen intensiverer den bilaterale menneskerettighetsdialogen og dialogen gjennom partnerskapet i NATO i sin tilnærming til Tyrkia. Man bør sørge for at det så snart som mulig kommer på plass internasjonale observatører for å få dokumentert menneskerettighetssituasjonen, sier Syversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amerikanske myndigheter advarer mot økt militær aktivitet i Tyrkia

Dødsstraff

Tyrkia har blant annet vurdert å gjeninnføre dødsstraff i landet og Tyrkia har suspendert Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen i de tre månedene landet er i unntakstilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er spesielt bekymret for hvordan tyrkere som stiller seg i opposisjon til det sittende regimet blir behandlet, herunder både religiøse minoriteter og politiske opposisjonelle. Meldingene vi får gir grunn til stor bekymring og uro. Norge må gjøre det klart i sin dialog med Tyrkia at hevn ikke er et legitimt virkemiddel overfor de som ikke er enige med regimet, sier Syversen.

Fra før har EU sagt at gjeninnføring av dødsstraff vil føre til stopp i forhandlinger om Tyrkias EU-medlemskap.

– Sånn som ting ser ut i dag, tror jeg ikke Tyrkia vil kunne bli medlem av EU i nærmeste framtid. Heller ikke på lengre sikt, for den saks skyld, sa Jean-Claude Juncker til TV-kanalen France 2.

Les saken: Bevis for tortur i Tyrkia

Les også: Erdogan jakter videre på antatte motstandere