Terrorekspert: – Angrepet rammet selve nervesystemet i Frankrike

Tidligere president i Frankrike, Nicolas Sarkozy sa på en pressekonferanse at drapet på den franske presten har rammet Frankrikes sjel. Videre påpekte han at kampen mot IS er en krig som må vinnes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike er et dypt religiøst land, og angrepet i Normandie rammer selve nervesystemet i landet. Det vil føre til ytterligere polarisering og rekruttering til IS, mener ledende terrorekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Frankrike er et dypt religiøst land, og gisselaksjonen i Normandie rammer selve nervesystemet i landet. Det vil føre til ytterligere polarisering og rekruttering til IS, mener ledende terrorekspert.

Forventer mer polarisering

– At en prests strupe blir skåret over i en kirke, rammer det innerste av det aller helligste i Frankrike. Dette angrepet vil skape ringvirkninger. Det vil ytterligere polarisere det franske samfunnet og skape mer fremmedfiendtlighet, noe som vil gi IS muligheter til å rekruttere og mobilisere enda flere, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til NTB.

Den svenske terrorismeforskeren Magnus Ranstorp er overrasket over angrepene i Brussel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den svenske terrorismeforskeren Magnus Ranstorp er overrasket over angrepene i Brussel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tirsdag ble en 84 år gammel fransk prest drept og en annen person livstruende såret da to menn med kniv tok seg inn i en kirke i Saint-Étienne-du-Rouvray nord i Frankrike. IS hevder selv å stå bak, og Frankrikes president François Hollande har også uttalt det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke si det helt sikkert, men det ville overrasket meg om det ikke hadde noen tilknytning til IS. Det som gjenstår å se, er om gjerningsmennene har en operativ kobling til IS, eller om de kun handler på bakgrunn av IS' oppfordringer om å ramme Vest-Europa, sier Ranstorp videre.

– Det vil bli flere

Frankrike er allerede i unntakstilstand og har trappet opp sikkerheten etter lastebilangrepet i Nice der 84 menneskeliv gikk tapt. Også nabolandet Tyskland har de to siste ukene blitt rammet av angrep, senest søndag i byen Ansbach.

– Vi kommer til å se flere slike angrep i Vest-Europa. De er nesten umulige å stoppe, sier Ranstorp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensken forteller at franske myndigheter følger med på mellom 10.000 og 12.000 individer.

– Det er umulig å overvåke så mange personer samtidig. Det man også har sett, er at naboer og andre bekjente av dem som har gjennomført angrepene, ikke har sett noen tegn til ekstremisme på forhånd. De oppfører seg normalt for å ikke bli oppdaget av politiet, og gjennomfører små, enkle aksjoner med enkle våpen, sier Ranstorp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

Prest drept i gisselaksjon

Hollande forlenger unntakstilstanden

Nordmann i Nice: – Vi så folk løpe for livet

Tunge i kampen mot IS

Frankrike har ytterlige trappet opp kampen mot IS etter lastebilangrepet i Nice, og Hollande uttalte forrige fredag at landet vil sende mer militært utstyr til Irak.

Frankrike er også involvert i Libya, og er tungt inne i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Syria.

– Det er lett å si at angrepene i Frankrike skyldes den militære fremgangen i Syria og Irak. Det har også noe å si at både franskmenn og belgiere er tungt inne i den operative ledelsen i bekjempelsen mot utenlandsk terror. Det er over 2.000 franskmenn i Syria, og det operative språket er fransk, ikke syrisk. Det gjør at det blir et sterkt fokus på Frankrike, sier Ranstorp.

Gagner ekstremistene

– Angrepene drar Frankrike enda lenger inn i krigen, og det viser også sårbarheten i landet. Tilliten i landet undermineres, både til ledelsen og politiet, noe som bare gagner IS – som ønsker å skape en overreaksjon, sier Ranstorp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens angrep er ikke første gang kirker i Frankrike har vært et mål. I fjor ble en 24 år gammel fransk-algerier pågrepet, mistenkt for å planlegge en rekke angrep på kirker.

Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, deler Ranstorps oppfatning om effekten av et slikt angrep.

– Angrepet vil virke splittende, og en rekke konservative franskmenn vil kjenne seg sterkt berørt, sier han til avisa Dagen.