Her er det plass til 1000 asylsøkere - men kun 15 bor her

Teltleiren i det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold.
Teltleiren i det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik er dagens asylsituasjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankomstsenteret for flyktninger i Råde ble opprettet i november 2015 da asylankomstene var skyhøye. I 2016 er situasjonen snudd helt på hodet.

ABC Nyheter kunne forrige uke fortelle at UDI har brukt 765 millioner på tomme asylplasser i løpet av seks måneder i 2016.

– Vi går nå inn i det som normalt er høysesong for asylsøkere, og vi velger derfor å vente med å si opp avtaler for ordinære asylmottak. Vi beholder altså en noe større overkapasitet enn vanlig, sa fungerende avdelingsdirektør i UDI, Knut Henrik Berntsen.

Ferske tall fra UDI viser at nedgangen i belegg på mottakene fortsetter. Den første uken i 2016 var det totalt 30.323 beboere i norske asylmottak. I uke 30 var tallet 21.999.

Samtidig var antallet asylsøknader i uke 29 kun 74.

Fra 1000 til 10

Utlendingsdirektoratet og Politiets Utlendingsenhet etablerte ankomstsenteret i Råde i november i fjor. Senteret gjorde det enklere for myndighetene, fordi man fikk samlet flere funksjoner på ett og samme sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere ble asylsøkere først registrert hos Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo, for så å bli sendt til Refstad asylmottak for å få helseundersøkelse og informasjon om asylprosessen.

I dag er det kun 15-20 stykker på ankomstsenteret i Råde. Planen er asylsøkerne kun skal være i Råde et par dager før de blir sendt videre.

UDI sin representant på ankomstsenteret i Østfold, Knut Jostein Berglyd, sier til ABC Nyheter det fortsatt kommer asylsøkere på daglig basis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Antallet varierer noe, men vi snakker vel om et snitt på mellom 10 – 15 personer, sier Berglyd.

Totalt er det plass til 1000 flyktninger på mottaket, men beredskapen er mindre.

Beredskapen er per i dag bemannet for å håndtere opp imot 200 ankomster om dagen. Selve teltsalen har opptil 1000 sengeplasser, sier Berglyd.

Uendret asylsituasjon

– Det er fortsatt stor usikkerhet om ankomstene resten av året. Norge har hatt en større nedgang enn de fleste andre europeiske land. Samtidig vet vi ennå ikke hvordan ankomstene til Europa vil være gjennom den antatte høysesongen i sommer og tidlig høst, og hvilke nasjonaliteter som eventuelt vil komme. Det antas dessuten å befinne seg mange uregistrerte på det europeiske kontinentet. Et usikkerhetsmoment er også at Sverige for tiden mottar nesten ti ganger så mange asylsøkere som Norge, noe som viser at det fortsatt er mulig for mange asylsøkere å komme seg til vår del av Europa, sa UDI-direktør Frode Forfang i forbindelse med et pressebrief om asylsituasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den situasjonsvurderingen er uendret, opplyser UDI til ABC Nyheter.

I virksomhetsrapporten for de fire første månedene i 2016 skriver UDI at det er en riktig vurdering med overkapasitet.

– Totalt sett går vi inn i sommermånedene med en større overkapasitet enn det vi har gjort tidligere år. Basert på den store usikkerheten som også er reflektert i prognosearbeidet, samt erfaringene fra i fjor, mener vi dette er riktig, skriver direktoratet.

Les saken: UDI i dilemma