Halvannet års fengsel for bitcoinsvindel

Trendon Shavers er funnet skyldig i svindel med den virtuelle valutaen bitcoin. Arkivfoto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix
Trendon Shavers er funnet skyldig i svindel med den virtuelle valutaen bitcoin. Arkivfoto: Brendan McDermid / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York (NTB-AP): En amerikansk mann er dømt til halvannet års fengsel for svindel med den elektroniske valutaen bitcoin. Svindelen beskrives som et klassisk pyramidespill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

33 år gamle Trendon Shavers fra Texas ble dømt i en føderal domstol i New York torsdag, i det som skal være den første finanssvindelen med bitcoin. Straffen er nesten halvert sammenlignet med aktors påstand, fordi dommeren valgte å ta hensyn til Shavers' lovlydige arbeid og livsførsel etter at han ble pågrepet i 2014.

I tillegg til fengselsstraffen, er 33-åringen dømt til å betale tilbake til sammen 1,2 millioner dollar som 48 investorer mistet i pyramidespillet. Han må også betale like mye i erstatning.

Dommer Lewis A. Kaplan sier Shavers drev et klassisk pyramidespill der han lovet investorene høy avkastning dersom de overlot sin virtuelle valuta til ham. På et tidspunkt mener påtalemyndigheten at Shavers satt på 7 prosent av alle bitcoins i verden.

Rundt halvparten av investorene mistet pengene sine, og rettsdokumentene viser at Shavers forsynte seg av lasset og brukte 220.000 dollar – nærmere 1,9 millioner kroner etter dagens kurs – på privat forbruk.

– Jeg rotet det til skikkelig. Jeg tror aldri jeg helt vil komme over dette, men jeg skal forsøke å gjøre opp for meg, sa Shavers i retten. Han erklærte seg skyldig i bedrageri i september. (©NTB)