Anundsen må svare i asylbarn-saken

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen må svare på hva han har gjort angående asylbarn som utnyttes i kriminell virksomhet.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen må svare på hva han har gjort angående asylbarn som utnyttes i kriminell virksomhet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ABC Nyheter sine avsløringer om forsvunne asylbarn har SV-leder Audun Lysbakken sendt brev til justisminister Anders Anundsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På grunn av sakens alvorlige karakter ber vi om svar fra statsråden i denne saken, selv om den ordinære adgangen til å stille spørsmål ikke gjelder i juli, skriver Lysbakken i brevet som ABC Nyheter har fått innsyn i.

ABC Nyheter kunne 6. juli avsløre hvordan asylbarn under de høye asylankomstene ble plukket opp av «onkler» før de i det hele tatt ble registrert og tatt hånd om av norske myndigheter.

Lysbakken krever at Anundsen gjør rede for hvorfor ikke anbefalingen fra Politiets Utlendingsenhet om permanent stasjonering av politi ved Oslo S og bussterminalen ble gjennomført. I tillegg vil SV-lederen vite hvor lenge Anundsen har vært kjent med at barn har forsvunnet på denne måten før registrering.

Brevet fra Lysbakken til Anundsen er sendt allerede dagen etter avsløringene ble publisert. Samme dag som brevet ble sendt innrømmet justis- og beredskapsdepartementet overfor ABC Nyheter at justisminister Anders Anundsen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kjente til forholdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De hevder å ha tatt tak i problemstillingen og gitt klare signaler til politiet.

Les hvordan her: Regjeringen svarer på asylbarn-avsløringene

SV vil vurdere mistillit

Audun Lysbakken og SV krever har sendt brev til Anundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Audun Lysbakken og SV krever har sendt brev til Anundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter avsløringene gikk SV ut i ABC Nyheter og stortingspolitiker Karin Andersen krevet høyeste prioritet fra regjeringen. Viser det seg at Anundsen har gjort for lite og visst om dette, vil partiet vurdere mistillit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå avventer partiet det offisielle svaret fra Anundsen. Det er 13 dager siden partiet sendte brevet, men har ennå ikke fått svar.

– Hvis justisminister Anundsen har visst om dette uten å informere Stortinget, er det forferdelig alvorlig. Politiet og Utlendingsdirektoratet har åpenbart visst om det. En politiledelse som ikke prioriterer dette. Det er ikke til å tro. Det er ikke til å leve med, sa Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV, 6. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også regjeringen sine støttepartier, KrF og Venstre, krever svar.

Dette er rystende avsløringer, og hvis det er riktig at politiet har vært kjent med hvordan dette har foregått uten å gripe inn, så er det sterkt kritikkverdig, sier Anders Tyvand (KrF).

Les også: Regjeringen får kritikk for å ha nedprioritert menneskehandel

Dette er asylbarn-saken:

  • ABC Nyheter avslørte denne uken at Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politidirektoratet (POD) visste at ikke alle mindreårige barn ble fanget opp av myndighetene ved ankomst til Norge. Ved Oslo bussterminal meldte Uteseksjonen i Oslo kommune bekymret fra til UDI om bekymringsfulle observasjoner hvor voksne som ikke kom fra hjelpemyndigheter oppsøkte asylbarna.
  • 2. desember tok UDI kontakt med POD, og seks dager senere svarer POD at at Politiets utlendingsenhet (PU) har «merket seg ... at nyankomne mindreårige blir rekruttert til ulike typer arbeid, samt til kriminell virksomhet som narkotikahandel».
  • POD skriver at: «Denne typen observasjon utgjør etter PUs syn grunn til sterk bekymring, ettersom det kan indikere menneskehandel av mindreårige samt generell kriminell virksomhet blant uregistrerte utlendinger».
  • Så foreslår PU at det stasjoneres politi permanent, det skjer aldri. I UDI sin evaluering for 2015 skriver de at «problemstillingen ble aldri løst».