Seierssikker Assad har ikke hørt et ord om maktovertakelse

Syrias president Bashar al-Assad sier han aldri har snakket med russerne om en eventuell maktovertakelse. Foto: Reuters / NTB scanpix
Syrias president Bashar al-Assad sier han aldri har snakket med russerne om en eventuell maktovertakelse. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrias president Bashar al-Assad sier at russiske myndigheter aldri har diskutert en politisk overgangsperiode med ham, til tross for at FN forsøker å få i gang en slik prosess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med NBC News i Damaskus fastholder Assad at verken president Vladimir Putin eller utenriksminister Sergej Lavrov har snakket med ham om en eventuell maktovertakelse eller en overgangsprosess som skal bane vei for en ny syrisk regjering.

– Det er kun det syriske folket som definerer hvem som kommer til å bli president, når han skal begynne og når han skal gå av. De har aldri sagt en eneste ord om dette, sier Assad, som samtidig kritiserer USA for ikke å gjøre en seriøs innsats for å bekjempe IS.

Les også: Kerry til Moskva for Syria-samtaler

Assad fastslår at han om få måneder igjen vil ha full kontroll over landet, noe han først og fremst gir den militære støtten fra Russland æren for.

Assads selvsikre holdning står i skarp kontrast til situasjonen han befant seg i for ett år siden, da han manglet soldater og mistet territorium til både de ytterliggående krigerne i IS og syriske opprørsgrupper. Etter at russerne bestemte seg for å gi regimet flystøtte, har regimevennlige styrker gjenerobret en rekke områder. De siste dagene har de også beleiret de opprørskontrollerte områdene i storbyen Aleppo, der om lag 300.000 mennesker er fanget uten tilgang til nye forsyninger.

Les også: Putin og Obama øker Syria-samarbeid

Den syriske opposisjonen og vestlige land har i lang tid krevd Assads avgang, men så langt har regimet bastant avvist å diskutere dette.