USA innrømmer drap på opptil 116 sivile i luftangrep

INRØMMELSE: Barack Obamas administrasjon offentliggjør for første gang et anslag på hvor mange sivile som er drept i droneangrep og andre amerikanske luftangrep utenfor krigssoner.
INRØMMELSE: Barack Obamas administrasjon offentliggjør for første gang et anslag på hvor mange sivile som er drept i droneangrep og andre amerikanske luftangrep utenfor krigssoner. Foto: Brendan Smialowski / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 64 og 116 sivile er drept i amerikanske droneangrep og andre luftangrep utenfor krigssoner siden Barack Obama ble president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang Obama-administrasjonen offentliggjør tall på drepte sivile i de strengt hemmeligholdte operasjonene. Menneskerettighetsorganisasjoner mener det virkelige tallet er betydelig høyere og opererer med anslag på opptil 1.100 drepte sivile.

De sivile ble drept i ulike angrep i land som Pakistan, Libya, Jemen og Somalia, opplyser amerikanske myndigheter fredag. Tallet omfatter altså ikke sivile som er drept av amerikanske bomber i Afghanistan, Irak eller Syria, der USA åpent har deltatt i krigføring.

Til sammen var det 473 tokt mot såkalte terroristmål fra Obama ble innsatt som president i 2009 og slutten av fjoråret. 2.581 fiendtlige krigere ble drept i disse angrepene, ifølge en rapport fra etterretningsdirektøren DNI.

Obama har nylig undertegnet en ordre som gjør beskyttelse av sivile til et sentralt element i planleggingen av alle militære operasjoner.

Det kommer ofte fram løsrevne detaljer om de enkelte droneangrepene, men en bred oversikt over hele programmet har lenge vært skjult for offentligheten, selv om programmet er et viktig verktøy i Obamas anti-terror-strategi.