Tusk: – Cameron vil forklare seg om situasjonen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtroppende statsminister David Cameron må forklare seg når han tirsdag møter EU-toppene for første gang siden Storbritannia stemte for å forlate Unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren, som selv varslet sin avgang da nederlaget var et faktum før helgen, skal diskutere veien videre under toppmøtet i Brussel.

De 28 EU-lederne samles til en såkalt arbeidsmiddag i Brussel tirsdag kveld for å diskutere utfallet av den britiske folkeavstemningen med den britiske statsministeren.

– Cameron vil forklare seg om situasjonen i Storbritannia etter folkeavstemningen. Så blir det en utveksling av synspunkter, sa EU-president Donald Tusk mandag.

Les også: Franske politikere vil vrake engelsk som EU-språk

Brexit-sjokk

Når EU-lederne møtes igjen til frokost onsdag morgen, er de bare 27. Da vil de gjenværende stats- og regjeringssjefene begynne å diskutere en framtid for EU hvor Storbritannia ikke er med.

Også statsminister Erna Solberg (H) er i Brussel tirsdag for å delta i de konservative partienes formøte før EU-toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedene er blitt rystet av brexit-avstemningen, og nedgangen har fortsatt på tross av forsøk fra både London og Brussel på å dempe frykten.

Fortsatt er det høyst uklart hvordan brexit-veien videre vil se ut.

Les også: Mæland: – Brexit skaper usikkerhet for Norge

Strid om artikkel 50

Senest mandag gjentok Cameron det han og andre britiske politikere har sagt: Det haster ikke å aktivere EU-traktatens artikkel 50, en forutsetning for å starte den formelle utmeldingsprosessen.

Det er stikk i strid med budskapet fra EU-toppene, som siden folkeavstemningen har understreket at britene snarlig må sette i gang den formelle skilsmissen. Britene får verken formelle eller uformelle samtaler om sin framtid i EU før det skjer, fastslo Tysklands statsminister Angela Merkel mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Islands president: – Brexit er gode nyheter for Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spekulasjoner

Men det er få som tror det vil skje tirsdag.

– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa en tjenestemann i EU før toppmøtet.

Samtidig går spekulasjonene i Brussel om at utmeldingen kanskje aldri kommer, og at brexit kan unngås.

Hvem som skal ta over for Cameron og dermed får jobben med å forhandle fram en brexit, er fortsatt høyst uklart. Finansminister George Osborne, som i sin tid ble utpekt som en naturlig arvtaker, utelukket i et avisinnlegg i The Times at han vil forsøke å bli ny leder av De konservative.

Les også: EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

Tidstyv

Cameron sa før helgen at planen er å gå av på partiets landsmøte i oktober, men mandag opplyste valgkomiteen i toryene at de satser på å velge en etterfølger innen 2. september.

Foreløpig regnes innenriksminister Theresa May og den tidligere London-ordføreren Boris Johnson som favoritter til å erstatte statsministeren. Også helseminister Jeremy Hunt vurderer angivelig å stille som lederkandidat, skriver BBC. Hunt har luftet ideen om en slags «Norge pluss-avtale» med EU, der britene vil kunne beholde handelsfordeler på linje med EUs medlemmer, men innvandringen fra unionen reforhandles.

Diskusjonene om brexit vil stjele mye tid fra temaene EU-lederne egentlig hadde tenkt å ta opp på toppmøtet som starter i Brussel tirsdag ettermiddag. Både innvandring, flyktninger og kamp mot arbeidsløshet står på agendaen.

Les også: Erdogan: Brexit er starten på ny epoke