Italia fikk EM-revansje mot Spania

AVGJORDE: Graziano Pellè scoret Italias andre mål og da var det bare å slippe jubelen løs. Foto: Martin Meissner / AP

Fire år etter det forsmedelige firemålstapet i EM-finalen fikk Italia sin revansje og slo ut Spania i åttedelsfinalen med en sterk 2-0-seier.

Et solid italiensk kollektiv styrte storkampen på Stade de France i første omgang og holdt unna for spanjolene etter hvilen i et oppgjør som ble en keeperduell mellom profilene Gianluigi Buffon og David de Gea.

Spanske De Gea vartet opp med flere avgjørende redninger, men var etter manges mening skyldig i baklengsmålet som kom etter 33 minutter. Keeperen ga en svak retur som til slutt endte hos Giorgio Chiellini. På overtid avgjorde Graziano Pellè kampen på en kontring.

2-0-resultatet betyr at Italia fikk sin revansje mot spanjolene som vant EM-finalen 4-0 i 2012 og også slo de blå i kvartfinalen i 2008 på straffesparkkonkurranse.

I kvartfinalen i Frankrike venter en ny, tøff utfordring for italienerne. I Bordeaux møter laget verdensmester Tyskland 2. juli.

De Gea på godt og vondt

I en nærmest perfekt førsteomgang av italienerne handlet mye om David de Gea. Manchester United-keeperen, som har erstattet Iker Casillas og ble dratt inn i en påstått sexskandale rett før mesterskapet, åpnet med to feberredninger. Først på en heading fra Graziano Pellè, deretter på et brassespark fra Emanuele Giaccherini, et forsøk som ble avblåst for farlig spill.

Etter en drøy halvtime glapp det imidlertid for De Gea. Spanjolen reddet frisparket fra Éder, men ga en svak retur som til slutt endte hos Giorgio Chiellini. Fra kort hold fikk Juventus-stopperen en enkel oppgave med å gi Italia en fortjent 1-0-ledelse. Det var Spanias første baklengsmål i utslagsrunden av EM siden 2000.

Rett før pause var Italia frempå igjen, men denne gangen reddet De Gea forsøket fra Giaccherini med et tigersprang oppe i lengste kryss.

Spania mer med

Spania slet med å tukte viljen og tøffheten til italienerne og skapte ikke én eneste sjanse de første 45 minuttene. Fire minutter etter hvilen kom den første. Alvaro Morata fikk heade helt fritt fra fem meter, men sendte ballen rett i klypene til Buffon.

Ti minutter senere var det keeperkollega De Gea som måtte i aksjon igjen da Éder kom alene igjennom etter en flott flikk fra Pellé. Skuddforsøket reddet De Gea med hoften.

Spanjolene fortsatte å jobbe seg inn i kampen, men verken innbytter Aritz Aduriz eller Sergio Ramos traff innenfor stengene med sine forsøk, mens langskudd fra Andrés Iniesta og Gerard Pique ble reddet av Buffon.

Italia holdt tett også i innspurten, blant annet takket være nok en kjemperedning av Buffon. På overtid kontret Antonio Contes menn inn 2-0, da Pellè avsluttet fra kort hold kontant i nettmaskene.