Melkekrise i EU rammer bønder

Liberalisering og overproduksjon i EU skaper problemer på det globale melkemarkedet. I Canada demonstrerte bønder tidligere i måneden mot import av meieriprodukter. Foto: Christ Wattie / Reuters / NTB scanpix
Liberalisering og overproduksjon i EU skaper problemer på det globale melkemarkedet. I Canada demonstrerte bønder tidligere i måneden mot import av meieriprodukter. Foto: Christ Wattie / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende melkeproduksjon etter at EU droppet melkekvotene, har ført til fallende priser. Nå fortviler bøndene, mens EU prøver å få grep om krisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU kvittet seg i fjor med melkekvotene som har blitt håndhevet i tre tiår i et forsøk på å unngå oppbygging av overskuddslagrene som ble kjent som «smørberget» og «melkesjøen». Bønder i en rekke EU-land jublet over liberaliseringen, som også skulle gi dem tilgang til raskt voksende markeder som Kina. Men veksten stoppet snart opp, og i stedet ble det et stort overskudd av melk på verdensmarkedet.

– Europa har et overveldende ansvar for den kraftige økningen i melketilbudet på verdensmarkedet. Siden 2013 har EU levert 10 millioner tonn mer til et marked på totalt 66 millioner tonn, sier den franske økonomen Christophe Perrot.

Overproduksjonen har ført til at prisene har falt med mellom en femdel og en tredel, noe bønder over hele verden har fått merke på lommeboken. I Frankrike selger samtlige bønder for tiden melk for mindre enn det koster å produsere den. 80 prosent av melkebøndene på New Zealand, som er verdens største eksportør, selger med tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars åpnet EU-kommisjonen for at medlemslandene kunne gjøre midlertidige kutt i produksjonen, i strid med regelverket. Spørsmålet blir trolig viktig når landbruksministrene i EU møtes mandag og tirsdag.

Les også:

Solberg: – Brexit er et varsku for EUs ledere

«Brexit» kan vekke EFTA til liv

Brexit kan gi høyere oljeetterspørsel

Derfor gnir Putin seg i hendene over «brexit»