Spansk valg i urolig Europa

Konservative Partido Popular ligger an til å bli største parti i det spanske valget, men det kan ta lang tid å få på plass en ny regjering i landet. Foto: Susana Vera / Reuters / NTB scanpix
Konservative Partido Popular ligger an til å bli største parti i det spanske valget, men det kan ta lang tid å få på plass en ny regjering i landet. Foto: Susana Vera / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Europa jobber med å ta Storbritannias brexit-avgjørelse inn over seg, går spanjolene til urnene i et valg som kan bidra til ytterligere europeisk uro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok har Spania sine egne problemer, ikke minst at landet har vært styrt av et slags forretningsministerium fordi det var umulig å få på plass en regjering etter valget i desember. De siste målingene viser at konservative Partido Popular, som ledes av den midlertidige statsministeren Mariano Rajoy, blir største parti.

På venstresiden ligger den nye alliansen Unidos Podemos an til å bli større enn det sosialdemokratiske PSOE. Likevel vil sistnevnte trolig få en viktig rolle i det som kan bli lange forhandlinger om ny regjering i landet.

Den første umiddelbare effekten av brexit for Spania er at diskusjonen om Gibraltar igjen har kommet til overflaten. Utenriksminister José Manuel García-Margallo var raskt ute med å forslå felles kontroll over det britiske territoriet, en tanke som aldri har stått særlig høyt i kurs i London eller blant de erkebritiske innbyggerne på den såkalte The Rock.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Spania vil styre britiske Gibraltar

I tillegg ser katalanerne til Skottland, der tanken om uavhengighet har fått ny fart etter at det er klart at et engelsk flertall i praksis er i ferd med å tvinge de EU-vennlige skottene ut av unionen. Katalonias regionpresident sammenlignet fredag brexit med uavhengighet og mener at dersom britene kan melde seg ut av EU mot de andre medlemslandenes vilje, bør også regionen nordøst i Spania kunne melde seg ut av den spanske staten uten samtykke fra Madrid.

Den spanske børsen gikk også på en større smell i kjølvannet av britenes avstemning enn det de andre store børsene i Europa gjorde. Hovedindeksen i Madrid falt over 12 prosent. Det er det største fallet på en dag noensinne, enda større enn nedturen etter at banken Lehman Brothers kollapset i 2008, en av de utløsende faktorene i finanskrisen.

Bakgrunn: Fortsatt politisk kaos i Spania