75 år siden Nazi-Tyskland angrep Sovjetunionen

OPERASJON BARBAROSSA: 22. juni er årsdagen for det store nazistiske angrepet på  Sovjetunionen.
OPERASJON BARBAROSSA: 22. juni er årsdagen for det store nazistiske angrepet på  Sovjetunionen. Foto: Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

75 år har gått siden tyske styrker innledet Operasjon Barbarossa for å virkeliggjøre Adolf Hitlers drøm om å erobre Sovjetunionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

22. juni 1941 marsjerte de første av rundt 3 millioner tyske soldater, støttet av femtekolonister fra Ukraina og Litauen, over grensa til Sovjetunionen, i et felttog som de neste årene skulle koste flere titall millioner mennesker livet.

Felttoget var et av de største i verdenshistorien, og etter få måneder sto de tyske styrkene bare 30 kilometer fra Moskva. Nærmere skulle de heller aldri komme.

Les også: Putin: – Vi må svare på NATOs aggressive retorikk

Må ikke tas for gitt

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier benyttet onsdag årsdagen til å minne om at freden i Europa ikke må tas for gitt.

I en aviskommentar trykket i Russland, Ukraina og Hviterussland kritiserer Steinmeier indirekte Russlands annektering av Krim-halvøya i Ukraina.

– Ulovlig og ensidig flytting av grenser, og manglende respekt for nabolands territoriale integritet, bringer oss tilbake til tider som vi trodde at vi hadde lagt bak oss, skriver Steinmeier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Felles arkiv

Etter samtaler med sin russiske kollega Sergej Lavrov, kunngjorde Steinmeier onsdag at Tyskland og Russland nå skal etablere et felles arkiv med opplysninger om sine respektive krigsfanger under andre verdenskrig.

– På bakgrunn av vår felles vanskelige historie, er det å bevare minnene om redslene fra andre verdenskrig en helt nødvendig del av tilnærmingen og forsoningen mellom Russland og Tyskland, heter det i en felles kunngjøring fra Steinmeier og Lavrov.