Kerry maner til kamp mot ekstremistenes «barbari»

USAs utenriksminister John Kerry og statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i statens representasjonsbolig onsdag.
USAs utenriksminister John Kerry og statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse i statens representasjonsbolig onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skytemassakren i Orlando kastet skygger over USAs utenriksminister John Kerrys besøk i Oslo. Kampen mot voldelig ekstremisme er en kamp mot barbari, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusselen fra ekstremister ble et hovedtema da den amerikanske utenriksministeren holdt tale på fredskonferansen Oslo Forum på Losby gods utenfor Oslo onsdag formiddag.

– Vi må komme sammen som et globalt fellesskap i kampen mot voldelig ekstremisme, sa Kerry.

Han viste til at enkelte, inspirert av statsviteren Samuel Huntington, definerer denne kampen som et «sammenstøt mellom sivilisasjoner».

– Jeg mener det er en grovt feilaktig måte å framstille det på, sa Kerry.

– Dette er ikke et sammenstøt mellom sivilisasjoner. Dette er en kamp mellom sivilisasjon og barbari, sa han.

Les også: Solberg: – Norge tar sitt ansvar alvorlig

Trakk linje til 22. juli

Kerry hadde et hektisk program under besøket i Oslo. Dagen startet med samtaler med Irans utenriksminister Javad Zarif, før det bar videre til Oslo Forum og deretter lunsj med statsminister Erna Solberg (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg benyttet anledningen til å uttrykke sine kondolanser etter skytemassakren i Orlando.

– Vi setter stor pris på kondolansen, og vi vet at Norge kjenner så altfor godt hvilken pris denne typen hendelser har, svarte Kerry da de to holdt en felles pressekonferanse.

I talen på Losby gods tidligere på dagen sa Kerry at hendelser som den i Orlando har begynt å skje urovekkende hyppig.

– Dette kan ikke bli en ny normal. Det må stoppe, sa han.

Samtidig fordømte han i sterke ordelag de verdiene han mener ekstremistgrupper som IS, Boko Haram og al-Shabaab står for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingenting sivilisert ved terroristene som vi står overfor, sa Kerry.

Ifølge ham representerer ekstremistene en blanding av «middelaldersk og moderne fascisme».

Les også: Kerry: Vi kjemper mot barbari

Oslo preget av besøket

Besøket ble godt lagt merke til i Oslo, der helikoptre hang lavt over byen, mens en rekke gater var sperret av og et stort antall politifolk var utplassert for å sørge for at alt gikk riktig for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter møtet med Solberg hastet Kerry videre til en stor regnskogkonferanse som har pågått i Oslo både tirsdag og onsdag. Der undertegnet han og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) en erklæring om å styrke klimainnsatsen gjennom tettere samarbeid om bevaring av regnskog.

Klima blir også et hovedtema torsdag når Kerry sammen med utenriksminister Børge Brende (H) besøker Svalbard for å se effekten av oppvarming i nord ved selvsyn.

Les også: Kerry og Obama gratulerer Norge med dagen

Diskuterte pengebruk

Kerrys besøk går samtidig av stabelen bare tre uker før NATOs toppmøte i Warszawa.

I oppkjøringen til toppmøtet har USA presset europeiske land hardt for å få dem til å øke forsvarsbudsjettene. Temaet ble også tatt opp i Oslo, og Solberg sier hun er enig i at Europa må ta en større del av byrden i NATO-samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge tar sitt ansvar alvorlig. Vårt forsvarsbudsjett har økt og vil fortsette å øke betydelig, sa hun etter lunsjen med Kerry.

Målet er at forsvarsbudsjettene skal komme opp på 2 prosent av BNP. Norges andel ligger i dag på rundt 1,5 prosent, men Kerry sa seg likevel fornøyd.

– Det viktigste er at Norge beveger seg i riktig retning, sa han.

– Norge er en stor bidragsyter til NATO-innsatsen på mange forskjellige måter, og Norge øker forsvarsbudsjettene, selv i en vanskelig budsjettsituasjon.