EUs utenrikssjef: – Det var frykten som drepte på Utøya

Federica Mogherini deltok på en konferanse i Oslo mandag.
Federica Mogherini deltok på en konferanse i Oslo mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var frykt for mangfold som drepte ungdommene på Utøya, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen i samfunnet tror at å avvise mangfold er et tegn på styrke. Men det er motsatt. Frykt for mangfold er det vanligste tegnet på svakhet. Det er også svært farlig, slik vi også så i Orlando i går, sa hun i et innlegg under en konferanse i Oslo mandag.

Les også: Obama: – Orlando-angriper trolig påvirket på nettet

Denne frykten er ikke bare en fare for sikkerheten, den kan også få oss til gi fra oss noe av det mest verdifulle vi har, det som gjør samfunnet vårt sterkere, sa Mogherini, og understreket at vi må holde fast på verdier som åpenhet, mangfold og ønsket om fred.

Mogherini fortalte at hun selv var i Oslo første gang som 23-åring, for 20 år siden, for å delta på en politisk ungdomskonferanse.

– Når jeg tenker på ofrene på Utøya, tenker jeg på at det var det samme som førte dem dit, som førte meg hit. Det var lidenskapen og viljen til å forplikte seg til noe større enn seg selv, sa hun.

Les også: Terroristens far: – Ikke slavene til Allah som skal straffe homofile

69 personer ble skutt og drept i massakren på deltakere på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for angrepene der og mot Regjeringskvartalet.