Mogherini: EU på rett spor for å håndtere migrasjon

Det norske skipet Siem Pilot har reddet tusenvis av migranter i Middelhavet. Arkivfoto: Kripos / NTB scanpix
Det norske skipet Siem Pilot har reddet tusenvis av migranter i Middelhavet. Arkivfoto: Kripos / NTB scanpix Foto: Kripos / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så lenge en person mister livet i Middelhavet eller i ørkenen, er vi ikke godt nok forberedt til å håndtere flyktning- og migrasjonskrisen, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hun mener EU er på rett kurs.

– I fjor var det bare noen få medlemsland som hadde ansvar. I dag ser vi omsider at EU forsøker å håndtere et komplisert og stort problem. Så vi har begynt å gå i riktige retning, sier Mogherini til NTB.

Tusenvis er reddet

Hun påpeker at tusenvis av menneskeliv er blitt reddet i Middelhavet.

– Jeg håper våre venner rundt om i verden kan samarbeide for å gjøre mer for å redde liv, sier hun, på vei inn til en konferanse om utenrikspolitisk samarbeid mellom EU og Norge på Nobels Fredssenter sammen med utenriksminister Børge Brende (H).

Ifølge FN har 10.000 mennesker omkommet i Middelhavet på vei til Europa siden begynnelsen av 2014. Men Mogherini påpeker at mange også mister livet i ørkenen på vei til Europa.

– Vi ser ikke dem som dør i ørkenen. Dette er noe av det vi må håndtere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk skip reddet 653 flyktninger i Middelhavet

Et globalt svar

Under konferansen kom hun tilbake til temaet og understreket at problemet flyktninger og migrasjon er globalt og trenger et globalt svar. Hun trakk fram at også afrikanske land må bidra, og viste til at nigerianske jenter risikerer livet for å komme til Europa og prostituere seg.

– Våre afrikanske venner må dele ansvaret for å beskytte liv, sa hun.

I forrige uke presenterte hun og EU-kommisjonen et forslag om å knytte bistand og investeringer til mottakerlandenes bidrag til å redusere migrasjon. Slike samarbeidsavtaler skal i første omgang tilbys land som Niger, Nigeria, Senegal, Mali og Etiopia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FN: Over 10.000 har druknet i Middelhavet på 2,5 år

Sikkerhetspolitikk

Mogherini og Brende startet kvelden med et møte med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og europaminister Elisabeth Aspaker der de diskuterte en lang rekke utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi diskuterte hvordan vi kan samarbeide enda sterkere om å hjelpe sårbare stater. Der har vi allerede trappet opp, og vi vil fortsette med det, sier Brende til NTB.

– Noen av de fattigste menneskene i verden lever i sårbare stater og vi må sikre at de ikke går fra å være sårbare til å bli totalt mislykkede stater, fortsetter utenriksministeren.

Han sier EU og Norge også må håndtere spørsmålet økonomiske migranter på en mer helhetlig måte enn i dag.

Les også: Drastisk økning i antall omkomne i Middelhavet