Sp- og KrF-forslag om utredning før EØS-vedtak:Stortinget skjøt ned forslag om grunnlovsutredning før Norge avgir suverenitet

Høyre var et av partiene som stemte ned forslaget om Grunnlovs-utredning før Stortinget overførersuverenitet over det norske Finanstilsynet til Brussel. Se Høyres representant Trond Helleland tale i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslag om Grunnlovs-utredning før Stortinget overfører suverenitet over det norske Finanstilsynet til Brussel, ble stemt ned av H, Ap og Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik er EUs finanstilsyn:

Den internasjonale finanskrisen i 2008 ledet til mer omfattende regulering av og tilsyn med finanssektoren i Europa og USA.

For å styrke arbeidet i EU med makrotilsyn, finansiell stabilitet og et velfungerende finansmarked, vedtok Rådet og Europaparlamentet i november 2010 fire for­ordninger som etablerte et nytt europeisk finanstilsynssystem.

Det nye europeiske finanstilsynssystemet består av de nasjonale finanstilsynene og

  • Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA)
  • Den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon (EIOPA),
  • Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA)
  • Det europeiske rådet for systemrisiko (ESRB).

Stortingsflertallet går inn for å legge Norge under disses regime.

For ikke å bryte Grunnlovens forbud mot å avgi suverenitet til organer Norge ikke er medlem av, er det avtalt med EU å gi EFTAs overvåkingsorgan ESA og EFTA-domstolen den myndigheten over EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, som EUs organer har over EU-landenes finansmarkeder.

Det er forutsatt at ESA skal kopiere alle beslutninger fra EU. Formelt beholdes en mulighet til å avvike, slik EØS-avtalen formelt har en bestemmelse om mulig veto.

Les regjeringens proposisjon om deltakelse i EUs finanstilsynssystem.

Sentepartiet og Kristelig Folkeparti fikk ikke gjennom sine forslag om juridisk vurdering før man vedtar Norges tilslutning til EUs finanstilsynsordninger. Det innebærer den største avgivelsen av suverenitet siden EØS-avtalen ble vedtatt i 1992.

Både Senterpartiet, som ber om en uavhengig utredning, og KrF, som vil ha Høyesterett til å uttale seg om saken, ble ettertrykkelig stemt ned av Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum: – La oss ta en tenkepause

Ap og Høyre: – Godt nok belyst

Dermed ser det ut til at regjeringens forslag vil bli banket gjennom etter behandling i Stortinget mandag.

– Hvorfor frykter dere at vi får belyst saken bedre? spurte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i debatten.

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen understreket at det er lang og sikker tradisjon for at Stortinget bygger på den informasjonen regjeringen legger fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De konstitusjonelle sidene ved saken har vært belyst i høringer i saken, sa Hansen, som også mener at saken har blitt gitt tilstrekkelig med tid:

– Saken ble oversendt innen fristen vi hadde satt for å kunne bli behandlet før sommerferien. Saken har vært arbeidet med i lang tid. Det har vært orientert om disse problemstillingene fra og med 2009, og orientert i statsbudsjettene og EU- og EØS-redegjørelsene, sa Hansen. Han viste også til at finansministeren redegjorde for løsningen som var funnet i Europautvalgets møte i oktober 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trond Helleland (H) tiltrådte Hansens syn.

– Vi skal diskutere finanstilsynssaken mandag. Da får vi behandlet saken på riktig måte, sa han.

Les også: Mens Stortinget hastebehandler EØS-finanstilsyn, har Alltinget tatt ferie

KrF på overtid

Roy Steffensen gjorde klart at også Frp vil stemme imot. Han ble utfordret av Vedum:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Frp er det flere representanter som er like bekymret som oss. Men er Frps representanter fristilt til å stemme som de vil? Er holdninga i Frp at man pisker folk på plass i et slikt samvittighetsspørsmål? spurte Vedum - men fikk ikke svar.

Hans Olav Syversen (KrF) vedgikk at spørsmålet om finanstilsyn har blitt behandlet både i en hasteinnkalt høring og omfattende behandling av saken.

– Når vi fra KrFs side fremmer forslag på overtid om å be Høyesterett utarbeide en betenkning om tilknytning til EUs finanstilsyn er innen Grunnlovens rammer, ber vi likevel om at man imøtekommer det, sa Syversen.

Heller ikke det ble innvilget.

Snorre Serigstad Valen (SV) understreket at partiet er tilhenger av bedre felles internasjonal overvåking av finansnæringa.

– Derfor er det med tungt hjerte at SV ikke støtter regjeringens forslag. Men viljen til det, må skje på en måte der man vet hva man gjør. Det vet ikke alle i salen her, sa SV-representanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum påpekte at det har kommet mange nye opplysninger som ikke er behandlet et den hasteinnkalte høringen i Stortingets europautvalg 12. mai.

– Landets fremste ekspert på grunnlovsrett, Eivind Smith, sier at løsningen er en formalistisk omgåing av Grunnloven, sa Vedum.

– Et argument har vært tidspress på grunn av andre EØS-land. Nå får vi opplyst fra Island at saken ikke blir behandlet før sommeren, og at det er stor tvil om saken der, sa Vedum og spurte:

– Hvorfor skal vi ta lettere på vår Grunnlov, enn det Alltinget gjør på Island?

Les alt om Stortingets behandling av spørsmålet om å avgi suvereniteten over Finanstilsynet til ESA.

Les forslaget fra Senterpartiet

Les forslaget fra KrF