Jernbaneverket manglet konkret terrorplan

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En internrapport viser at Jernbaneverket ikke hadde en lovpålagt terrorplan for jernbanen. – Men vi har alltid hatt beredskapsplaner for uønskede hendelser, sier jernbanedirektøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sommer kom en forskrift på plass med krav om beredskapsplan, skriver Dagens Næringsliv , som har gått gjennom en rekke av Jernbaneverkets interne rapporter. I en av disse heter det at «JBV har ikke etablert beredskapsplaner for nødssituasjoner som følge av tilsiktede uønskede handlinger».

Les også: PST bekymret for terror-rekruttering i norske fengsler

Jernbanedirektør Elisabeth Enger vedgår at det ikke forelå en plan som handlet konkret om «tilsiktede uønskede hendelser», men legger til:

– Om en hendelse på jernbanen skyldes det ene eller det andre, så har vi planer for hvordan vi håndterer ulike type hendelser.

Les også: Samfunnskritiske anlegg fortsatt usikret mot terror

I en epost til avisen utdyper Enger: – Jernbaneverket har et beredskapsplanverk som generelt dekker uønskede hendelser på jernbanen. Revisjonen avdekket at vi på revisjonstidspunktet ikke hadde et planverk som var spesifikt nok rettet mot «tilsiktede uønskede hendelser» i henhold til sikringsforskriften som trådte i kraft 1. juli 2015. Dette er nå innarbeidet i et gradert planverk og videreutvikles løpende.