Siv Jensen la haste-press på Stortinget:Mens Stortinget hastebehandler EØS-finanstilsyn, har Alltinget tatt ferie

FALSK ALARM? Finanskomitéen i Stortinget fikk beskjed om at det haster å vedta norsk avståelse av suverenitet til EU - så vi ikke forsinket Liechtenstein og Island i EØS-prosessen.
FALSK ALARM? Finanskomitéen i Stortinget fikk beskjed om at det haster å vedta norsk avståelse av suverenitet til EU - så vi ikke forsinket Liechtenstein og Island i EØS-prosessen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget ble fortalt at Norge ville bli en bremsekloss for å få EUs finanstilsyn inn i EØS-avtalen, uten hastebehandling før sommeren. I mellomtida har Alltinget på Island tatt sommerferie uten noe vedtak, melder Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til forgjeves protester fra Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum legger stortingsflertallet opp til å avgjøre den største suverenitetsavståelsen Norge har gjort siden EØS-avtalen ble inngått, på få uker.

Etter planen skal et vedtak om å legge det norske Finanstilsynet under EFTAs overvåkingsorgan ESA, som skal kopiere vedtak fra EUs finanstilsyn, bankes gjennom 13. juni i Stortinget.

Les også: Siv får Stortinget til å danse quickstep for EUs finanstilsyn

Avgjøres i sommer? Nei!

En viktig del av begrunnelsen for hurtigtogsprosessen, er at Island og Liechtenstein ikke skal måtte vente på Norge for å få gjennom finansordningen i EØS-avtalen med EU.

Nå skriver avisa Nationen derimot at Island slett ikke er klar til å banke gjennom finanstilsynssaken i EØS-organene.

Det islandske Alltinget har tatt sommerferie uten å ta stilling til saka, og møtes igjen i august. Da vil de ha mer enn nok å tenke på i innspurten til alltingsvalg i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vil gi opp norsk suverenitet over Finanstilsynet av hensyn til 1,6 prosent av norsk bankkapital

Trodde Island gjorde det i sommer

Også Arbeiderpartiet har, etter tvil, gått med på hastebehandlingen. LO-leder Gerd Kristiansen og AUF-leder Mani Hussaini har derimot bedt Stortinget ta seg bedre tid for en grundig behandling av denne omstridte saken.

Arbeiderpartiet trosser LOs råd om utsettelse, skriver Klassekampen torsdag, og intervjuer stortingsrepresentant Truls Wickholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at finansminister Siv Jensen anbefalte å vedta saken før sommerferien blant annet av hensyn til de andre EFTA-landene som er med på EØS-avtalen, altså Liechtenstein og Island.

«Slik jeg forstår det på tilbakemeldingene fra regjeringen, har det vært lagt opp til at Efta-landene nå behandler dette i løpet av sommeren, og at man kan ha vedtak fra alle parlamentene så Efta kan godkjenne avtalen i forhandlinger med EU.», sier Wickholm til Klassekampen og legger til:

«Ellers kunne vi havne i en situasjon der de andre landene har vedtatt det i sommer og Norge i høst.»

Les også: Én mann i ESA skal regjere over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein