Norsk-rumensk foreldrepar takker for støtten

HELOMVENDING: Barnevernets opprinnelige vedtak utløste demonstrasjoner i en rekke byer. Nå gjenforenes familien og foreldrene er svært takknemmlige.
HELOMVENDING: Barnevernets opprinnelige vedtak utløste demonstrasjoner i en rekke byer. Nå gjenforenes familien og foreldrene er svært takknemmlige. Foto: Skjermdump: Facebook/Norway Return the children to Bodnariu Fami
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norsk-rumenske foreldreparet i Naustdal som ble fratatt sine fem barn av barnevernet, takker via sine advokater for støtten etter at de nå har fått barna tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken vakte sterke reaksjoner og førte til demonstrasjoner i en rekke land.

Barneverntjenesten i Naustdal kommune meldte fredag at de har inngått avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og en avtale om samarbeid om hjelpetiltak for foreldrene og barna. Avtalen innebærer at Naustdal kommune og foreldrene nå går inn i en ny fase hvor en forsøker å lage en stabil og trygg situasjon for familien.

Samarbeidsavtale

Foreldrenes advokater, Ragnhild Torgersen og Ingrid Breistein, kommenterer lørdag saken slik overfor NTB.

– Familien ønsker å takke alle som har støttet og tenkt på den i løpet av denne svært krevende tiden. Under fylkesnemndas behandling av saken inngikk barneverntjenesten i Naustdal kommune og de private parter en samarbeidsavtale om tilbakeføring av barna til familien.

Familien skal fortsatt få hjelp av barnevernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I lys av barneverntjenestens etterfølgende pressemelding og uttalelser understrekes det at vilkårene for omsorgsovertakelse ikke var oppfylt, og at barneverntjenesten i anledning tilbakeføringen har gitt foreldrene sjenerøse og gode hjelpetiltak. Familien er trygg på at partene vil klare å samarbeide godt om disse. Familien håper nå på ro i saken fremover, sier de to advokatene i en uttalelse på vegne av moren og faren til de fem barna.

Sak under etterforskning

Foreldrene ble i desember i fjor fratatt sine fem barn av barnevernet og siktet for familievold. Saken, som fortsatt er under etterforskning, har ført til flere demonstrasjoner både i Europa og Nord-Amerika til støtte for foreldreparet.

I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere hevder at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna.