SV-leder Audun Lysbakken om Stortinget og EU:– Rart at neifolk i Arbeiderpartiet ikke sier fra hvor de står i finanstilsyns-striden

DROPP PARTIPISKEN! Det er appellen fra SV-leder Audun Lysbakken, her under demonstrasjonen utenfor Stortinget fredag, til de av Frps og Arbeiderpartiets representanter som er imot å avgi suvereniteten over norsk finanssektor til EU.
DROPP PARTIPISKEN! Det er appellen fra SV-leder Audun Lysbakken, her under demonstrasjonen utenfor Stortinget fredag, til de av Frps og Arbeiderpartiets representanter som er imot å avgi suvereniteten over norsk finanssektor til EU. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at flertallet i Stortinget vil akseptere nesten hva som helst fra Brussel. Men det er rart at ikke neifolk i Arbeiderpartiet sier hvor de står. De må sikre tilstrekkelig mindretall til å stoppe regjeringens forslag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik er EUs finanstilsyn:

Den internasjonale finanskrisen i 2008 ledet til mer omfattende regulering av og tilsyn med finanssektoren i Europa og USA.

For å styrke arbeidet i EU med makrotilsyn, finansiell stabilitet og et velfungerende finansmarked, vedtok Rådet og Europaparlamentet i november 2010 fire for­ordninger som etablerte et nytt europeisk finanstilsynssystem.

Det nye europeiske finanstilsynssystemet består av de nasjonale finanstilsynene og

  • Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA)
  • Den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon (EIOPA),
  • Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA)
  • Det europeiske rådet for systemrisiko (ESRB).

13. juni 2016 vedtok stortingsflertallet etter en ekstraordinær rask behandling å legge Norge under disses regime.

For ikke å bryte Grunnlovens forbud mot å avgi suverenitet til organer Norge ikke er medlem av, er det avtalt med EU å gi EFTAs overvåkingsorgan ESA og EFTA-domstolen den myndigheten over EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, som EUs organer har over EU-landenes finansmarkeder.

Det er forutsatt at ESA skal kopiere alle beslutninger fra EU. Formelt beholdes en mulighet til å avvike, slik EØS-avtalen formelt har en bestemmelse om mulig veto.

Les regjeringens proposisjon om deltakelse i EUs finanstilsynssystem.

SV-leder Audun Lysbakken ufordret EU-motstanderne i Ap da han talte til en protestdemonstrasjon utenfor Stortinget fredag, mot regjeringens forslag om å overføre myndigheten over det norske finansmarkedet til EU.

– Aksepterer vi dette, er det ikke bare dårlig politikk. Det er i strid med folkets mening i to folkeavstemninger, sa Lysbakken.

Men verken han eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gitt opp tanken om at motstandere av den største suverenitetsavståelsen Stortinget kan komme til å banke gjennom 13. juni, kan forhindre det nødvendige tre fjerdedels flertallet.

For å få til det, har ledelsen i både Fremskrittspartiet og Ap pålagt alle sine representanter å stemme for.

Minst 127 av Stortingets 169 representanter må i en så alvorlig Grunnlovs-sak stemme for. Det betyr at de erklærte motstanderne Sp, SV og KrF sammen med MDG mangler 15 avhoppere fra de store ja-partiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stortingsrepresentanter raske og tause om utflagging av finanstilsynet til EU

– Ap må tolerere ulikt EU-syn

– Vi skal jobbe hver av de siste dagene for å få et tilstrekkelig antall mot regjeringens forslag, sa Lysbakken, og oppfordret de frammøtte til å påvirke sine stortingsrepresentanter til å stemme nei.

– Er det ikke gitt at alle Ap- og Frp-representantene vil respektere partipisken?

– Selvfølgelig ikke. I realiteten er det mer enn 1/4 av Stortinget som er imot regjeringens forslag. I EU-saker har partiene tradisjonelt hatt toleranse for ulike syn, sier Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg syns det er rart at neifolk i Ap ikke sier fra hvor de står. De må jo være der, legger han til.

Les også: – Nå er det bare folket som kan redde selvstyret over finanssektoren vår!

– Flertallet villig til hva som helst

– Det må da gjøre inntrykk i Ap at vi på venstresida pleier å være opptatt av sterkere regulering av finansmarkedene til beste for forbrukerne, ikke til å svekke reguleringen som dette forsalget vil medføre, sier SV-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I talen sin minnet han om at finansmarkedene de siste ti årene har fått mer og mer makt over våre liv.

– Så legger regjeringen fram for oss en avtale som gir oss mindre påvirkning. Dette har ingenting med kontroll over finansmarkedet å gjøre, raser Lysbakken.

– Vi vet at flertallet her inne er villig til å akseptere nesten hva som helst for ikke å legge seg ut med Brussel, sa Lysbakken til tilhørerne.

– Slutt å undergrave folkets nei, invitér heller til en ny folkeavstemning om EU-medlemskap. Men det vil dere aldri tørre, sa SV-lederen til EU-tilhengerne, som jo har flertall i Stortinget.

Les også: Én mann i ESA skal regjere over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein

Skal ikke befolkningen rekke å reagere?

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag appellerte om å slåss for demokrati.

– Vi må slåss for retten for barn, unge og de ufødte til å velge en annen vei enn det kommersialiserte system! Et kynisk kommersialisert system som bare bekrefter sin makt, og avskaffer vårt folkestyre, sa hun til de frammøtte.

– Hastebehandling i Stortinget av overføring av Finanstilsynet til ESA, er bare siste skudd på stammen. Hva er det som haster? Handler det om at befolkningen ikke skal rekke å reagere? spør Furuberg.

Les også: Frp åpner for å oppgi suverenitet på mange nye områder