Danmark vurderer apanasjekutt

Danske politikere diskuterer hvor mange av dronning Margrethes barnebarn som bør få apanasje.
Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Danske politikere diskuterer hvor mange av dronning Margrethes barnebarn som bør få apanasje. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

København (NTB-Ritzau): Danske politikere diskuterer nå hvor grensen skal gå for hvilke medlemmer av den etter hvert tallrike kongefamilien som skal få apanasje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Frederik får apanasje, slik danske kronprinser har fått siden 1849, men i 1995 ble ordningen utvidet til også å gjelde broren Joachim. Til sammen har de to prinsene åtte barn, og spørsmålet er om også de skal få en årlig utbetaling fra staten. Spørsmålet er ekstra aktuelt ettersom prins Nikolai, Joachims eldste sønn, nærmer seg myndighetsalder. I en meningsmåling svarer 70 prosent av danskene at de mener Joachims barn ikke bør få apanasje.

Jan E. Jørgensen mener en diskusjon om temaet er tvingende nødvendig.

– Enkel matematikk tilsier at man må lage en eller annen begrensning. Ellers vil det i løpet av noen ganske få generasjoner være hundrevis av prinser og prinsesser som skal ha apanasje. Enhver kan se at det ikke vil fungere, sier han til Politiken.

Også De konservatives lede Søre Pape Poulsen er usikker på om Joachims barn bør få penger av staten, men understreker at han er «120 prosent tilhenger av monarkiet».

Det danske kongehuset ønsker ikke å kommentere hvilke av kongefamiliens yngre medlemmer som bør få apanasje. (©NTB)