USAs spesialsoldater bidrar i bakkeoffensiv i Syria

Dette fotografiet av et IS-medlem med gruppas svarte flagg i Raqqa i juni 2014 er et av få pressebilder som er publisert siden byen falt til jihadistene. Foto: Reuters / NTB scanpix
Dette fotografiet av et IS-medlem med gruppas svarte flagg i Raqqa i juni 2014 er et av få pressebilder som er publisert siden byen falt til jihadistene. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske spesialsoldater på bakken i Nord-Syria bidrar i en storoffensiv mot IS i provinsen Raqqa, forteller de USA-støttede krigerne som kjemper mot jihadistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den USA-ledede alliansen har utført minst 150 luftangrep mot IS i Nord-Syria siden offensiven ble lansert for tre dager siden, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fredag.

Bombene er del av en større bakkeoffensiv mot IS-bastionen Raqqa. Koalisjonens luftstøtte til opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF) kommer i tillegg til amerikanske spesialstyrker på bakken i Nord-Syria.

Pentagon fastholder at de amerikanske spesialsoldatene ikke er utplassert ved frontlinjene. Men SDF-krigere som nyhetsbyrået AFP har snakket med i området, forteller at amerikanerne deltar i bakkeoffensiven sammen med SDF.

Tyrkisk raseri

Rundt 300 amerikanske spesialsoldater er sendt til Nord-Syria, og en AFP-fotograf telte minst 20 av dem i landsbyen Fatisah, som nylig ble erobret fra IS.

Flere amerikanske spesialsoldater er dessuten fotografert iført de militære uniformsmerkene til den kurdiske militsen YPG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene setter sinnene i kok hos USAs NATO-allierte Tyrkia, som regner YPG for å være en terrorgruppe på lik linje med den kurdiske PKK-geriljaen.

Det er helt uakseptabelt at amerikanerne er blitt observert med den syriske kurdermilitsen YPGs merker, mener utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

– Vi råder dem til å ikle seg emblemet til Daesh (IS) eller Nusra når de drar til andre deler av Syria, og Boko Harams jakkemerke når de drar til Afrika, sier han sarkastisk til pressen i Antalya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

YPG og den kurdiske kvinnehæren YPJ utgjør den klart største styrken i SDF. Alliansen består også av en rekke arabiske grupper fra Syria, flere av dem USA-støttede, men har også fremmedkrigere i sine rekker.

Les også: Spår krig mellom IS og al-Qaida i Syria

IS styrker forsvaret

SDF har understreket at den nåværende offensiven er rettet mot landsbygda nord for storbyen Raqqa, som ble erobret av de ytterliggående jihadistene sommeren 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men på sikt er det ventet et større angrep mot IS' hovedstad, som ligger noen mil lenger sør.

– Det ultimate målet er Raqqa by, enten på kort- eller mellomlang sikt. Men det er også viktig å beleire byen og blokkere IS' bevegelser, sier den Washington-baserte analytikeren Mutlu Civiroglu.

IS har i lang tid forberedt seg på et angrep mot Raqqa, og ifølge SOHR er 2.000 krigere samlet langs frontlinjen nord for byen.

Les også: Kaotisk IS-angrep filmet med hjelmkamera

Desperate sivile

Samtidig har innbyggerne blitt oppfordret til å flykte via flygeblader som er sluppet over Raqqa. Men IS nekter desperate sivile å forlate byen.

– IS utsteder ikke tillatelse til å forlate byen. Det har også blitt vanskelig for folk som er syke og trenger behandling andre steder, sier Abdulrahman.

En håndfull familier har imidlertid klart å rømme byen og har kommet fram til provinsen Idlib. Den ligger vest for Raqqa og kontrolleres av en opprørsallianse som består av blant andre Jabhat al-Nusra, IS' jihadistiske rival

Anslagsvis 300.000 mennesker bor fortsatt i byen Raqqa. Aktivistgruppa Raqqa is Being Slaughtered Silently opplyser at innbyggere betaler menneskesmuglere over 3.300 kroner hver i forsøket på å flykte fra byen.

Les også: Yazidigutter sliter etter flukten fra IS