– Er vi alle blitt en del av «de levende døde»?Eks-Delta-sjef sammenligner politiet med Putins regime

– HOLD MUNN: – Vår erfaring er dessverre den at det har vist seg i flere tilfeller at det er helsefarlig å varsle. Folk er blitt sykemeldt og langtidssykemeldt. De har følt seg utstøtt av arbeidslivet, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Politidirektør Odd Reidar Humlegård med ryggen til.
– HOLD MUNN: – Vår erfaring er dessverre den at det har vist seg i flere tilfeller at det er helsefarlig å varsle. Folk er blitt sykemeldt og langtidssykemeldt. De har følt seg utstøtt av arbeidslivet, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Politidirektør Odd Reidar Humlegård med ryggen til. Foto: Kåre M. Hansen, Politidirektoratet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av Monika-saken i Bergen, fraråder Politiets Fellesforbund medlemmene sine å varsle. Tidligere leder av Beredskapstroppen, Torleiv Vika, reagerer sterkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor er det blitt av det åpne demokrati vi alle forfekter og er så stolte av? spør Torleiv Vika i et innlegg i fagbladet Politiforum, der han går hardt ut mot ledelsen ved tidligere Hordaland politidistrikt og Politidirektoratet for deres håndtering av varsleren Robin Schaefer.

Sagnomsuste Torleiv Vika var mannen som ble satt til å lede den første avdelingen av Beredskapstroppen (Delta) i 1976. Det gjorde han i ti år, før han senere blant annet ble administrasjonssjef på Politiskolen.

Torleiv Vika sammenligner kulturen i politietaten med Putins jernregime:

Les også : Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

Feighet og frykt for karriere

– Boris Nemtsow, en russisk opposisjonspolitiker til Putin og hans politikk i blant annet Ukraina, ble myrdet i Moskva for vel ett år siden. I denne forbindelse, og under etterforskningen av drapsmennene, ble et gammelt russisk uttrykk brukt: «De levende døde». Det er de som vet noe, men ikke sier noe, eller gjør noe, skriver Vika, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette minner oss om vår egen feighet. Vi vil helst ikke bli involvert i saker som kan medføre ubehag fordi det kan være med på å sette en stopper for vår fremtid i yrket.

Den tidligere Delta-sjefen mener det er svært viktig at noen er villige til å stå frem når noen lider urett, eller gjør noe galt. I Bergen forsøkte politimannen Robin Schaefer i flere år å si fra om at noe var riv, ruskende galt i Monika-saken. Åtteåringen døde i 2011, obduksjonen viste kvelning. Flere uavklarte spørsmål til tross, konkluderte politiet med selvmord, og henla saken under ett år senere. Schafers protester til tross:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det måtte en hel bok til før han skulle bli godtatt som varsler. Det er beklagelig og urovekkende at hans varsel ikke ble tatt på alvor verken av ledelsen ved Hordaland politidistrikt eller ved Politidirektoratet. Det gikk så langt at han ikke kunne være i jobben lenger og ble sykemeldt, skriver Vika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg tenker på Monika hele tiden

– Mister troen på åpenheten

Han legger til at det er menneskelig å feile også i etterforskning av drapssaker. Men når feil avdekkes, må noen ta ansvaret og beklage.

– Uten det vil nok mange miste troen på åpenheten og ærligheten i vårt yrke, skriver Vika, og viser til hvordan oberst Arne Pran tok ansvaret for Vassdal-ulykken, som han mener ellers ville vært en større skamplett på Forsvarets omdømme. 16 unge soldater mistet livet i skredet i mars 1986.

Vika reagerer på at Politiets Fellesforbund fraråder medlemmene om å varsle i situasjoner de kommer opp i, eller blir kjent med.

Det var i mars et samlet Forbundsstyre vedtok at de ikke lenger vil råde medlemmer til å varsle når de oppdager ulovlige eller kritikkverdige forhold i politiet. Bakgrunnen var først og fremst erfaringene med de fire varslerne i det tidligere Hordaland politidistrikt i forbindelse med Monika-saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politidirektøren: – Kjenner meg ikke igjen i kritikken

– Helsefarlig å varsle

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier de opprettholder vedtaket fra Forbundsstyremøtet i Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skal ikke ta fra Torleiv Vika hans synspunkter og meninger. De får han stå for selv og mene, sier Sigve Bolstad til ABC Nyheter, og utyper:

– Vår erfaring er dessverre den at det har vist seg i flere tilfeller at det er helsefarlig å varsle. Folk er blitt sykemeldt og langtidssykemeldt. De har følt seg utstøtt av arbeidslivet. Det har fått følger også for privatlivet, og vi ser at oppfølgingen fra arbeidsgiver ikke har vært tilfredsstillende. Endog har det fått konsekvenser for å søke jobb utenfor politietaten. En HMS-rådgiver i Bergen er en av dem som fikk tilbakemelding på det. Han var en av varslerne, og fikk beskjed: Du er nok «svartelistet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolstad understreker at de ikke tar avgjørelsen om noen skal varsle om kritikkverdige forhold eller ikke. Men søker de råd hos PF, er svaret krystallklart:

– Sier noen de ønsker å varsle om noe, og søker råd, er vår erfaring i flere tilfeller dårlig. Det går utover det helsemessige. Inntil det blir tatt noen grep, så opprettholder vi vedtaket vi har fra Forbundsstyremøtet. Også andre har merket at det ikke blir tatt fatt i sakene på god og faglig måte. Det er usikkerhet rundt kompetanse og oppfølging, sier PF-lederen.

Les også: Aas: – Politifolk turte ikke å komme på dagens lansering

Vil ha varslingsombud

Sigve Bolstad sier de ønsker seg et eget varslingsombud med fag- og ombudskompetanse. Han parkerer det ansvaret hos arbeidsminister Anniken Haugli (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er beklagelig. Det burde være slik at man ønsker alt av mulige kritikkverdige forhold opp på bordet. Det er man best tjent med i det i demokratiske samfunnet. Men det har hatt så store personlige konsekvenser, at inntil Regjeringen foretar seg noe i en positiv retning, så oppretter vi vedtaket, sier Bolstad, men understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er selvfølgelig kjent med at det finnes eksempler i politietaten på at prosesser rundt varsling har gått bra. Det er ikke 100 i prosent elendighet, sier Sigve Bolstad.

Torleiv Vika ønsker ikke å utdype det han skriver ytteligere, men viser til innlegget.

I april i år var det nøyaktig 40 år siden Beredskapstroppen ble opprettet. Torleiv Vika er i dag primus motor i Beredskapstroppens Veteranforening (BTV), som favner nærmere 400 politifolk som tidligere tjenestegjorde i det de selv kaller «Troppen».