Netanyahu spikrer avtale med ultranasjonalister

Israels nye forsvarsminister Avigdor Lieberman (t.v.) og sjefen, statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.), undertegnet en ny koalisjonsavtale i Knesset i Jerusalem onsdag. Foto: Ammar Awad (Reuters / NTB scanpix)
Israels nye forsvarsminister Avigdor Lieberman (t.v.) og sjefen, statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.), undertegnet en ny koalisjonsavtale i Knesset i Jerusalem onsdag. Foto: Ammar Awad (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel får sin mest høyredreide regjering noensinne når Avigdor Lieberman blir forsvarsminister og hans ultranasjonalistiske parti trer inn Benjamin Netanyahus koalisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avigdor Lieberman:

  • Født 5. juni 1958 i Moldova i det daværende Sovjetunionen. Familien utvandret til Israel i 1978.
  • Avtjente verneplikt, men har ingen annen militærbakgrunn. Bor i en jødisk bosetting på den okkuperte Vestbredden.
  • Var på 1990-tallet en sentral skikkelse innen høyrepartiet Likud og stabssjef for statsminister Benjamin Netanyahu.
  • Brøt med Likud i 1997 og dannet det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu. Støttes av mange av de over 1 millioner jødene som emigrerte fra det tidligere Sovjet
  • Utenriksminister fra 2009 til 2012 og fra 2013 til 2015.
  • Erstatter nå den relativt moderate forsvarsministeren Moshe Yaalon i Netanyahus regjering i Israel.
  • Har hatt en rekke kontroversielle utspill, som å jevne Irans hovedstad Teheran med jorden og bombe Aswan-dammen i Egypt.
  • Foreslår å deportere palestinere med israelsk statsborgerskap til Vestbredden og har uttalt at illojale israelske arabere bør halshogges med øks.

Netanyahus avtale med Lieberman og partiet Yisrael Beiteinu styrker det syltynne flertallet regjeringen hadde i Knesset, med fem representanter.

Lieberman er en av Israels mest splittende politikere, beryktet for kontroversielle uttalelser og en uforsonlig holdning til palestinerne.

Etter dagevis med politisk storm undertegnet de to tidligere bitre rivalene avtalen som gir Lieberman hovedansvaret for okkupasjonen av den palestinske Vestbredden.

Les også: Netanyahu sier nei til fransk fredsutspill

Dramatikk

Når de folkevalgte ventelig godkjenner koalisjonen, settes punktum for en dramatisk uke i israelsk politikk. Den startet med at Netanyahu inngikk forhandlinger med det moderate Arbeiderpartiet i kjølvannet av økende internasjonalt press for å gjenoppta fredssamtalene med palestinerne.

Det lyktes ikke, og Netanyahu endte altså med å fri til ytterliggående Lieberman for å sikre seg større flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da alliansen ble presentert i Knesset, lovet Lieberman å være en «balansert» forsvarsminister og føre en «ansvarlig, fornuftig politikk».

– Vi løfter nå i flokk for å bringe Israel fremover, sa Netanyahu.

Les også: Kraftige FN-anklager om israelske brudd på menneskerettigheter

Religiøse nasjonalister

Allerede da Netanyahu og hans høyreparti Likuds siste koalisjonsregjering kom til makten i fjor, ble den omtalt som den mest høyrevridde i Israels historie. Viktige ministerposter fylles fra før av religiøse nasjonalister fra partiet Jødisk hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Netanyahu har fått kritikk for å utnevne en ultranasjonalist til forsvarsminister i en tid der forholdet mellom Israel og Palestina er mer fastfrosset enn på lenge.

Palestinas sjefforhandler Saeb Erekat mener utnevnelsen vil føre til «apartheid, rasisme og religiøs og politisk ekstremisme».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne regjeringen utgjør en reell trussel om ustabilitet og ekstremisme i regionen, sier han.

Les også: Biden «overveldende frustrert» over Israel

Pragmatisk

Avtroppende forsvarsminister Moshe Yaalon har reagert på utnevnelsen av Lieberman og hevdet at ekstremister er i ferd med å ta over israelsk politikk.

Arbeiderpartiets tidligere statsminister Ehud Barak går enda lenger og slår fast at Israels regjering er blitt «infisert av fascisme».

Andre fremholder at Lieberman først og fremst er en pragmatisk politiker med statsministerambisjoner. Dersom han prøver å sette noen av sine mest omstridte ideer ut i livet, vil han dessuten møte hard motstand fra Israels mektige militærapparat.

Statsministeren har også forsøkt å dempe frykten for hvilken virkning Lieberman vil ha på regjeringens politikk.

Les også: Netanyahu innrømmer angrep i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sovjetinnvandrere

Netanyahu fastholder at regjeringen fortsatt vil forsøke å få til en fredsprosess med palestinere, og han understreker at han selv vil føre overoppsyn med forsvarsdepartementets politikk.

Koalisjonsavtalen innebærer at en av Liebermans partifeller blir såkalt immigrasjonsopptaksminister. I tillegg skal regjeringen bevilge drøyt 3 milliarder kroner til pensjonsutbetalingene til eldre israelere, deriblant migranter fra det tidligere Sovjetunionen.

Lieberman innvandret selv til Israel fra Moldova som 20-åring, og Yisrael Beiteinus kjernevelgere er å finne blant mange av de 1 million jødene som kom fra det gamle Sovjet på 1990-tallet.

Les også: USA stiller spørsmål ved Israels fredsvilje