Sanner avviser helsvart supermandag

På rådhuset i Rælingen ble det telt opp stemmer etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo.
På rådhuset i Rælingen ble det telt opp stemmer etter valget om kommunesammenslåing mellom Rælingen og Skedsmo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

21 av 32 kommuner sa mandag nei til sammenslåing. Men resultatet i innbyggerundersøkelsene muntrer opp kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge statsråden gir det nemlig et feil bilde å bare studere folkeavstemningene. Hans egen oversikt er langt mer oppløftende for regjeringen, som lenge har ivret for sammenslåinger.

– Det kom mange gode nyheter mandag. 22 kommuner sa ja og 27 kommuner sa nei når man ser resultatet av folkeavstemninger og innbyggerundersøkelser samlet, sier Sanner.

Sammensatt

Kommunaldepartementet har samlet resultatene av mandagens i alt 32 folkeavstemninger, som i hovedsak fant sted i Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. Fasiten viser 21 nei og 11 ja.

– Dette er et nytt nederlag for Sanner. Folk vil ikke ha den sentraliseringen han ivrer for. Med unntak av den sentrale kommunen i et område, sier de øvrige nei. Det er det generelle bildet, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Men kommunalministeren finner klare lyspunkter, trass i at langt flere mandag stemte nei framfor ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det opp til lokalpolitikerne å si sitt, men jeg mener det ligger an til at vi får flere nye, sterkere velferdskommuner, sier Sanner.

Les også: Sanner åpnet for at kommuner kan kjøpe seg bedre tid

Lav valgdeltakelse

Valgdeltakelsen i folkeavstemningene er i gjennomsnitt på 57 prosent, ifølge Kommunaldepartementet.

– Jeg tror mange lar være å stemme fordi de synes det er greit at kommunestyret tar beslutningen. I tillegg er det kjent at folkeavstemninger ofte mobiliserer dem som er imot. Derfor er innbyggerundersøkelsene i mange tilfeller mer representative, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At landets valgminister mener at meningsmålinger er bedre enn valg, er uhørt. Meningsmålinger gir tolkningsrom. Mange av spørsmålene i innbyggerundersøkelsene er ledende, repliserer Vedum.

Sp-lederen viser til at valgdeltakelsen ved fylkestingsvalget sist var under 56 prosent og mener supermandagen innebar et nytt nederlag for Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny måling viser flertall mot kommunesammenslåing

Fristen kan tøyes

Innen 1. juli kan kommunene fatte vedtak om frivillig sammenslåing. Men fristen kan komme til å tøyes i enkelte tilfeller.

– I spesielle tilfeller vil man kunne avklare med fylkesmannen hva som må vedtas når, men hovedfristen ligger fast, sier Sanner.

Han mener reformen er godt i rute, men vil ikke nå tallfeste hvor mange færre kommuner det blir.

– Det er for tidlig å spekulere på dette, men det går i riktig retning. Det er 250 kommuner som har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Og hvis man for to år siden hadde sagt at 22 kommuner skulle si ja og 27 nei på en såkalt supermandag, hadde få trodd på det, sier Sanner.

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing