For lite salt i maten øker risiko for sykdom
Stikk i strid med den allmenne oppfatningen om at lite salt i maten gir helsemessige fordeler, foreligger det nå ny forskning som slår fast at man risikerer sykdommer og død hvis man får i seg for lite salt.
Studien, som er presentert i tidsskriftet The Lancet, viser at folk som får i seg lite salt, det vil si mindre enn 3 gram per dag, har høyere risiko for å bli rammet av hjerteinfarkt, slag og død, sammenlignet med dem som spiser normale mengder salt, anslagsvis 5-6 gram.
Ikke engang personer med høyt blodtrykk har fordeler av å spise lite salt, tvert imot, viser studien.
– Dette er svært viktige funn for dem som lider av høyt blodtrykk, sier en av forskerne bak studien, Andrew Mente ved McMaster-universitetet i Canada.
Les også: Solfylte ferier kan gi bedre helse
Studien er basert på 130.000 deltakere i 49 land.
Konklusjonen støtter riktig nok prinsippet om at personer med høyt blodtrykk og som spiser mye salt, bør redusere saltinntaket, men i motsetning til tidligere råd, bør de ikke underskride det som omtales som normalt saltinntak, altså 5-6 gram.
Les også: Forskning: Kjøttspisere eldes raskere
Hvis man får i seg mindre salt enn det, selv når man lider av høyt blodtrykk, øker risikoen for sykdom og død, påpeker studien. (©NTB)