WHO: Zikaviruset snart i Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en ny rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) vil zikaviruset trolig spre seg til Europa i løpet av våren eller sommeren. Populære ferieland ved Middelhavet, hvor myggen har størst sjanse til å overleve, er mest utsatt for zikautbrudd. I Norge er smitterisikoen lav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er forberedt på å bistå europeiske land dersom det skulle inntreffe et utbrudd av zikaviruset, sier Nedret Emiroglu, direktør for WHOs avdeling for smittsomme sykdommer i Europa.

Zikaviruset overføres i hovedsak av mygg, men WHO fastslo nylig at viruset også overføres seksuelt oftere enn antatt.

Ifølge Folkehelseinstituttet har fem gravide kvinner i Norge testet positivt på å ha vært smittet av zikaviruset. I tillegg har to personer testet positivt på aktiv smitte i perioden 25. februar til 11. april.

Les også: Første kommersielle zika-test godkjent i USA

18 land i risikosonen

Anders Lindström, ekspert ved Statens Veterinärmedicinska anstalt, mener risikoen er spesielt stor for at viruset spres til områder som øya Madeira og den nordøstre delen av Svartehavet. Han mener utstrakt reisevirksomhet er årsaken.

– Jeg er ikke overrasket. Personer som reiser mellom Europa og Sør-Amerika kommer til å ta med seg viruset, sier Lindström til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge WHO er det nå middels høy risiko for et utbrudd av zikasmitte i 18 europeiske land, blant annet i Frankrike, Spania, Italia og Tyrkia.

Av disse fire landene regnes Frankrike som det landet hvor det er mest sannsynlig at et nytt zikautbrudd kan komme i nær fremtid. Dette skyldes blant annet tettheten i bosettingen i de mest urbane delene av landet.

Andre land som regnes som risikoland, er Malta, Kroatia, Israel, Monaco, San Marino, Hellas, Sveits, Bulgaria, Romania, Slovenia, Georgia, Albania, Bosnia og Hercegovina, og Montenegro. I Storbritannia regnes risikoen som lav, skriver The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Dette er zikaviruset

WHO ber land forberede seg

WHO sier at sannsynligheten for at viruset sprer seg i slutten av våren eller i løpet av sommeren er stor dersom ingenting blir gjort for å stoppe det.

– Vi oppfordrer spesielt land som har høyere risiko for spredning og utbrudd til å styrke sine nasjonale kapasiteter og prioritere tiltak som vil hindre et stort zika-utbrudd, sier Nedret Emiroglu i WHO, ifølge Guernsey Press.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de øvrige 36 europeiske land er risikoen lav eller tilnærmet lik null for at viruset skal etablere seg, ettersom smittebærende mygg ikke vil kunne overleve under ugunstige klimatiske forhold.

Ny myggart kan spre smitte

WHO uttrykker bekymring for at en annen myggart, kalt Aedes albopictus, ser ut til å være smittebærende.

– Denne myggen finnes overalt langs hele den nordre delen av Middelhavskysten. Den sprer seg langsomt nordover og har forekommet så langt nord som det sørlige Tyskland, sier Anders Lindström til SVT.

Les også: Forskere kan ha funnet kobling mellom zika og nervesykdom

Zikavirus på fire kontinent

Til nå er viruset oppdaget på fire kontinent; i Asia, Afrika, Amerika og Oseania. Viruset er ikke oppdaget i USA, men det utelukkes ikke spredning til de sørlige statene av USA der de aktuelle myggartene allerede finnes.

Det er også meldt om sporadiske tilfeller på øyer i Stillehavet, Filippinene, Thailand og Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom man er veldig urolig så tar man kanskje ikke sjansen på å reise til land i Sør-Europa, sier Anders Lindström.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket.
Fra 22. til 24. juni vil WHO innkalle til en regional høring i Portugal for å undersøke konklusjonene i risikovurderingen og identifisere landenes behov, styrker og svakheter i forhold til å forebygge og håndtere Zika virussykdom.

Les også: SAS refunderer gravides billetter til zikaområder

– Risikoen har vært der lenge

I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter betydelig økt forekomst av fosterskaden mikrokefali samtidig med et utbrudd av zikafeber.

Zsuzsanna Jakab, WHO regiondirektør for Europa, ber helsemyndigheter i europeiske land være på vakt.

– De nye tallene vi publiserer i dag forteller oss at det er en risiko for spredning av zikavirus i den europeiske regionen, og at denne risikoen vil variere fra land til land, sier Jakab.

– Risikoen har vært der lenge, men kanskje må flere personer smittes før man får en større spredning eller et utbrudd, sier Anders Lindström ved Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Les også: USA har påvist Zika-smitte etter seksuell omgang i Dallas

Zikafeber

* Sykdom forårsaket av zikaviruset. Overføres i hovedsak med mygg, men WHO fastslo nylig at viruset også overføres seksuelt oftere enn antatt.

* Forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania. Gir vanligvis milde symptomer som ligner på denguefeber og chikungunyafeber, og som går over etter 2-7 dager.

* I januar 2016 var det utbrudd eller økende forekomst i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

* I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter betydelig økt forekomst av fosterskaden mikrokefali samtidig med et utbrudd av zikafeber.

* Mikrokefali er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

* Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket.

* I motsetning til malariamyggen biter myggen som sprer zikaviruset, også om dagen.

* Torsdag meldte Folkehelseinstituttet at to gravide kvinner i Norge har testet positivt på zikaviruset.

* Folkehelseinstituttet fraråder gravide kvinner å reise til berørte områder.

(Kilde: Folkehelseinstituttet) (©NTB)