Drakamper bak kulissene i Verdens handelsorganisasjon WTO:EU stritter mot u-landskrav om beskyttelse av fattige bønder i WTO

WTO-TRUSSEL: Kina er blant landene som vil ha et vern for fattige bønder, som denne kvinnen i Shangri-la i Yunnan-provinsen, mot å bli slått ut av import.
WTO-TRUSSEL: Kina er blant landene som vil ha et vern for fattige bønder, som denne kvinnen i Shangri-la i Yunnan-provinsen, mot å bli slått ut av import. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har i motsetning til nabolandene en selvstendig stemme og prøver å bygge bro i konflikt mellom u-land og EU om landbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal fattige bønder i u-land få beskyttelse mot å bli slått ut av import på sitt eget hjemmemarked?

Skal u-land kunne opprette offentlige matvarelagre uten at det blir betraktet som landbruksstøtte og dermed bli underlagt restriksjoner i Verdens handelsorganisasjon (WTO)?

EU og andre eksportland sto denne uka mot u-landene i disse spørsmålene i forhandlinger om landbruk i WTO, ifølge en rapport ABC Nyheter har fått.

EU og eksportlandene vil ikke forhandle om retten til å stoppe import ved hjelp av en spesiell krisemekanisme, SSM, før u-landene samtidig vil gi tollettelser på de samme varene.

Les også: Brende støtter ikke FN-krav om mat

Nei, WTO er ikke død

WTO-TOPP: Norges ambassadør Harald Neple leder WTOs høyeste organ frem til ministermøtet i 2017. Foto: WTO
WTO-TOPP: Norges ambassadør Harald Neple leder WTOs høyeste organ frem til ministermøtet i 2017. Foto: WTO

Sverige, Finland, Danmark og andre EU-land forhandler ikke på egen hånd, men er underlagt EUs felles forhandlingsmandat. Men hva så med Norge i dragkampen mellom u-land og EU og øvrige eksportland?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har prøvd å legge oss mellom og spille en brobyggerrolle både når det gjelder sikkerhetsmekanisme og offentlig matlagring, sier Alf Vederhus, landbruksrådgiver ved Norges delegasjon til WTO, til ABC Nyheter.

Stikk i strid med det mange tror, foregår det fortsatt forhandlinger med tanke på å få til nye avtaler på neste ministermøte i desember 2017. Men nå er tanken om én stor pakke forlatt, og ambisjonen er å få til avtaler på flest mulig enkeltområder.

Les også: Enighet under WTO-konferanse i Nairobi

Norge i førerseter i WTO

Ved siden av landbruk er også restriksjoner på fiskerisubsidier et tema som er oppe.

Norge har nå en hånd på rattet både i WTOs høyeste organ mellom ministermøtene, Hovedrådet, og i forhandlingene om markedsadgang for varer.

I Hovedrådet er Norges ambassadør Harald Neple oppnevnt til leder, og i komiteen som tar opp markedsadgangspørsmål for industrivarer, er Hanna Olsen Bodsberg oppnevnt som leder. Neple ledet sitt første møte i Hovedrådet torsdag.